"Nisan'da elektrik tüketiminde %17'lik düşüş olabilir"
Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Cem Aşık koronavirüs salgını sonrası elektrik tüketiminin düştüğünü, Nisan ayında elektrik tüketiminde yüzde 17'lik gerileme olacağını söyledi. Aşık YEKDEM'in süresinin uzatılması gerektiğini de ifade etti
Bloomberg HT'ye konuk olan Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Cem Aşık koronavirüs salgını sonrası elektrik tüketiminin düştüğünü, Nisan ayında elektrik tüketiminde yüzde 17'lik gerileme olacağını söyledi. Aşık konuya dair "23 Mart'tan itibaren elektrik talebinde düşüş başladı, şu anda yüzde 21'ler seviyesine geldi. Özellikle sokağa çıkma yasağı günlerinde 2016'dan beri en düşük tüketimlere şahit oluyoruz. Nisan ayının ortalama yüzde 17 küçülmeyle biteceğini tahmin ediyoruz" yorumunu yaptı.
Aşık Mayıs ayının da benzer biçimde geçeceğini, Haziran'da ise daha az düşüş beklediklerini bildirdi.
Düşen kapasite kullanım oranlarına dikkat çeken Aşık "Santral bazında kapasite kullanımına baktığımızda talep düşüşü nedeniyle santralleri çalıştırmak zorlaştı. Bundan en çok etkilenen doğalgaz santralleri, bunlar alarm veriyor, kapasite kullanım oranları yüzde 7'lerde. Zaten 2-3 senedir zordaydılar, 2019'a göre de yüzde 10 daha aşağıdalar. Yani pek dayanacak güçleri kalmadı, öncelikle dikkat edilmesi gereken yer burası." yorumunu yaptı. Aşık sözlerini şöyle sürdürdü; "Fiyatlara bakınca çeyreklik fiyatların yüzde 30 civarında, Nisan'da yüzde 40'lar civarında düştüğünü görüyoruz. Mayıs ve Haziran'da da benzer durum devam edecek gibi. Fiyatlar bu kadar düşünce şirketler operasyonel kar yaratmakta bile zorlanıyorlar. Dolayısıyla birincisi kredi ödemeleri çok zor görünüyor. Kredilerin önemli kısmının dolar olması ve doların bu kadar oynak olması sorunu büyütüyor. Kamu tarafıyla görüşüyoruz, çeşitli taleplerimiz var."
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması YEKDEM'in süresinin uzatılması gerektiğini ifade eden Aşık "YEKDEM'e giriş süresi 2020 sonunda sona eriyor, dolayısıyla birçok santral şu anda ekim sonuna kadar kısmen de olsa çalışır hale gelip kabullerini yaptırmaya çalışıyor. Ve fizibilitesini bu mekanizmaya göre yapmış, yetişmeye çalışan şu an 3700 megavata yakın proje var. Bunlar için sürenin uzatılması gerekiyor. Bu süre verilmezse pandemi nedeniyle yaşadığımız gecikmelerden dolayı birçoğu yetişemeyecek. Bu durumda büyük bir kaos olacak, bankalar kredilerini çekecek, birçok batan şirket olabilir. Bu nedenle çeşitli doğru kriterler konarak bu sürenin bence bir yıla yakın uzatılması gerekiyor. " şeklinde konuştu.