Nomura: Küresel ekonomi durgunluk riski ile karşı karşıya
Nomura ekonomistleri, ekonomilerin büyük kısmının, Euro Bölgesi, İngiltere, Japonya ve Çin dahil, pandemi sürecinin ekonomik etkilerinden tam olarak kurtulamadığına ve bu ekonomilerin kırılganlıklarının onları büyümedeki aksaklıklara daha duyarlı hale getirdiğine dikkat çekti.
Nomura, küresel ekonominin 2022 yılının sonlarına dek karşı karşıya kaldığı daha büyük riskin, maliyet kaynaklı fiyat baskılarının halen zayıf olan iç talebi olumsuz etkilemesi ve daha sıkı maliye ve para politikalarının bir engel haline gelmesi ile birlikte, stagflasyon değil durgunluk olduğunu kaydetti.
Aralarında Rob Subbaraman’ın bulunduğu Nomura ekonomistleri, 2022 görünüm raporunda, ülkelerin büyük kısmında “maliyet yönlü enflasyonun baskın” olduğunu ve kâr marjlarını baskılayan bu kötü enflasyon çeşidinin reel hane halkı gelirini azalttığını ve talebin zayıf olduğu dönemde, kendi kendini düzeltme eğilimi gösterdiğini belirtti.
Nomura ekonomistleri, ekonomilerin büyük kısmının, Euro Bölgesi, İngiltere, Japonya ve Çin dahil, süregelen pandemiden tam olarak toparlanamadıklarına ve bu ekonomilerin kırılgan özel taleplerinin onları büyümedeki aksaklıklara daha duyarlı hale getirdiğine dikkat çekti.
"ABD ekonomisi daha iyi pozisyon aldı"
Raporda, büyümedeki yavaşlamanın, yüksek enflasyondan dolayı kârlarda ve hane halkı gelirinde meydana gelen erimeden, ekonomik belirsizlik ortamında artan tasarruflardan ve maliye politikasının önemli bir engel haline dönüşmesinden kaynaklandığı belirtildi.
Nomura ekonomistleri, ABD ekonomisinin, ülkenin “tam güçlü talebe” toparlanması ve buna bağlı olarak maliyet kaynaklı enflasyonu absorbe edebilecek daha büyük bir tampona sahip olmasından dolayı diğer ekonomilerden ayrıldığını kaydettiler.
Nomura’ya göre, ABD, para ve maliye politikalarının sıkılaştırılması ile birlikte, hedef enflasyon ve trend büyümeyi kapsayan 2022’deki koşullar için daha iyi pozisyon almış durumda.