Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler Nükleer kriz küresel ekonomiyi tehdit ediyor

Nükleer kriz küresel ekonomiyi tehdit ediyor

  • Japonya'daki 9 şiddetindeki depremin ardından Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen patlamalar, ekonomiye ilişkin endişeleri artırdı

Giriş: 16 Mart 2011, Çarşamba 06:26
Güncelleme: 16 Mart 2011, Çarşamba 06:26

Japonya'nın nükleer faciayı kontrol altına alıp alamayacağı ve bunun ne hızda gerçekleşeceğine ilişkin endişeler dün dünya genelinde piyasaları dibe vurdurdu. Bu durum aynı zamanda geçtiğimiz haftalardaki küresel ekonomik toparlanmaya ilişkin iyimserliği de adeta baltalamış oldu.

BMW'den Boeing Co.'ya kadar birçok şirket olası arz kesintilerine ilişkin tedbirler almaya başladı.

Ekonomistler, küresel ekonomiye şu an için en büyük tehditin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gerilim olduğunu belirtirken, petrol fiyatlarındaki artışa dikkat çekiyor.

Öte yandan uzun vadede Japonya'daki durumun da petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturabilir ve değerli emtianın yükselişi sürebilir.

Aynı zamanda Japonya'nın dünyanın en büyük dördüncü ihracatçı ülkesi olması sebebiyle, krizin uzun sürmesi hâlinde küresel üretimde arz sıkıntısı yaşanabilir.

Bu da petrol fiyatlarıyla birlikte, ekonomik toparlanmanın ilerleyişini sınırlayabilir.