Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Dijital bankacılık ve finansal teknolojiler alanında son dönemdeki düzenlemeler sektörde etkilerini hissettirirken, önümüzdeki günlerde rekabetin daha da artması bekleniyor. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan PwC Strategy& Finansal Hizmetler Lideri Ozan Cığızoğlu ve GSG Hukuk Direktörü Özgür altındaş, ödeme sistemleri ve dijital banka alanındaki son düzenler ışığında sektörde önümüzdeki dönem beklenen gelişmeleri değerlendirdi. Özellikle ödeme sistemleri alanındaki fintechlerin oldukça yükselişte olduğunu ve ciddi anlamda pazar payı kazandıklarını belirten Ozan Cığızoğlu, bu durumun önümüzdeki dönemde de devam etmesini beklediklerini söyledi.

'Süper uygulamalar göreceğimiz büyük değişikliklerden biri olacak'

Dijital banka, açık bankacılık ve uzaktan müşteri edinimi düzenlemeleriyle birlikte rekabetin artacağını ifade Cığızoğlu, "Orta ve küçük ölçekli bankaların, banka dışı kurumların ve fintechlerin bu anlamda sektörde derinleşmesini, giriş yapmasını bekleyebiliriz. Yine dijital banka ve uzaktan müşteri edinimi düzenlemeleriyle daha fazla dijital bankanın sektöre girdiğini göreceğiz. Açık bankacılık ve tüketici davranışlarındaki değişimle beraber ekosistemlerin ortaya çıktığını göreceğiz. Şu anda banka olsun, fintech olsun banka dışı oyuncular da dahil süper uygulamaların üzerinde çalışıyor. Bu da göreceğimiz büyük değişikliklerden biri olarak olacak" dedi.

'Merkez Bankası bütüncül yaklaşımla sıkı tedbirler getirmesi öngörülüyor'

GSG Hukuk Direktörü Özgür Altındaş ise Merkez Bankası'nın bütüncül bir anlayışla daha sıkı tedbirler getireceği, ödeme sektörünü yapacağı düzenlemelerle sıkı bir disiplin altına alacağı bir yapı öngörüldüğünü belirtti. Türkiye'de mevzuatta açık bankacılık uygulamalarının aslında zorunlu tutulmadığının vurgulayan Altındaş, "Açık bankacılığa ilişkin hem API paylaşımının zorunlu tutulması hem Bankalararası Kart Merkezi (BKM) vasıtasıyla bir API standartlar getirilecek ve veri güvenliğine ilişkin bilgiler sağlanacak. Beklediğimiz bir başka gelişme de kuruluşların Merkez Bankası'na düzenli olarak raporlama yapması, işlem büyüklüğünü bildirmesi ve bu işlem büyüklüğü çerçevesinde Merkez Bankası'nın bu kuruluşların ödeme kuruluşu olup olmayacağını değerlendirmesi söz konusu olacak" diye konuştu.

'Servis modeli bankacılığı çığır açacak'

Dijital banka düzenleme taslağında da değinen Altındaş, düzenleme taslağının finansal inovasyona teşvik etmek, finansal kapsayıcılığı artırmak ve finansal hizmetlere erişimi kolaylaştırma amaçları olduğunun altını çizdi. Altındaş, "Bunun da dijital bankaların BDDK'ya yapacağı iş planında öğrenciler, ev hanımları, KOBİ'ler, 18 yaş altındaki gençlerle ilgili planlarını, bunların ihtiyaçlarının nereler odluğunun belirlenmesini, bu ihtiyaç doğrultusunda dijital bankaların ne gibi hizmetler sunacağını ve bunlarla ilgili geliştirecekleri stratejileri iş planlarında BDDK'ya sunmaları öngörülüyor. Dolayısıyla bunu genel anlamda finansal kapsayıcılığı da arttıracak bir adım olarak değerlendirmek mümkün" dedi. Servis modeli bankacılığının çığır açan bir uygulama olacağını ifade eden Altındaş, "Çünkü bankalarla işbirliğine giden arayüz geliştiricileri kendi markaları altında kendi müşterilerine kendi kredi kartlarını sunabilecek, kendi kredi kartlarını sunabilecek. Örneğin büyük müşteri portföyü olan bir platform banka işbirlikleriyle kendi hizmetlerini sunabilecek" diye konuştu.