Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) küresel görünüme ilişkin son raporunda giderek artan ticaret anlaşmazlıklarının küresel büyüme ivmesini finansal kriz döneminde görülen seviyelere indirdiği ve hükümetlerin uzun vadeli zarardan kaçınmak için gerekli çabayı göstermediği belirtildi.

Paris merkezli kurum, korumacı politikaların ekonomik güven ve yatırımlar üzerindeki faturasının giderek ağırlaşmasıyla dört ay önceki ekonomik tahminlerinin neredeyse tamamını düşürdü. Finansal piyasalar üzerindeki risklerin artması da kurumun tahminlerini düşürmesinde etkili oldu.

OECD küresel büyüme tahminini yüzde 3.2'den yüzde 2.9'a düşürdü. Türkiye için büyüme beklentisini eksi 2.6'dan yüzde 0.3'e revize etti. Grafikte turuncu sütunlar ilgili ülkenin 2019 yılına ilişkin büyüme tahminindeki değişikliği, gri sütun ise 2020 yılı için büyüme tahminindeki değişiklikleri gösteriyor.

OECD'nin raporunda "Küresel görünüm giderek daha kırılgan ve belirsiz bir hal aldı. Ticaret politikasında tırmanan gerginliğin güven ve yatırımlara çıkardığı fatura büyüyor." ifadesi yer aldı.

Kurumun Euro Bölgesi'ne ilişkin büyüme tahmini 2019 yılı için yüzde 1.2'den yüzde 1.1'e, 2020 yılı tahmini yüzde 1.4'ten yüzde 1'e revize edildi. Japonya büyüme tahmini 2019 için yüzde 0.7'den yüzde 1'e revize edilirken 2020 tahmini yüzde 0.6'da sabit kaldı. ABD için büyüme tahmini yüzde 2.8'den yüzde 2.4'e, 2020 tahmini yüzde 2.3'ten yüzde 2'ye düştü. İngiltere büyüme tahmini 2019 için yüzde 1.2'den yüzde 1'e, 2020 tahmini yüzde 1'den yüzde 0.9'a geriledi.

"Türkiye ekonomisi beklenenden güçlü büyüdü" (AA)

OECD raporunda Türkiye ekonomisinin 2019'da yüzde 0,3 daralacağı öngörüldü. Bu oran bir önceki raporda yüzde eksi 2,6 olarak tahmin edilmişti. Bu da Türkiye ekonomisine ilişkin öngörüde 2,3 puanlık iyileşmeye işaret etti. Öte yandan Türkiye ekonomisinin 2020'de yüzde 1,6 büyüyeceğine yönelik tahmin değiştirilmedi.

Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk yarısında beklenenden daha güçlü büyüdüğüne işaret edilen raporda, geçici bütçe ve bütçesel harcamaların yanı sıra turizm ihracatının büyümeye destek sağladığı vurgulandı.

Yatırımların daraldığı, kredi büyümesinin ise zayıf kaldığı belirtilen raporda, mali politikalardaki yumuşamanın büyümeyi 2020'de yüzde 1,5'in üzerine taşıyacağı ifade edildi.