Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), ara dönem ekonomik görünüm raporunda Türkiye için 2021 büyüme tahminini yüzde 5,7'den yüzde 8,4'e çıkardı. Kurum, Türkiye için sene sonu manşet enflasyon tahminini yüzde 16'dan yüzde 17,8'e yükseltti.

2022 için Türkiye büyüme tahminini yüzde 3,4'ten 3,1'e düşüren OECD, 2022 enflasyon beklentisini de yüzde 12,8'den 15,7'e çıkardı.

Küresel büyüme beklentisinde sınırlı revizyon

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonomik büyümede hızlı bir toparlanma beklendiğini ancak enflasyondaki keskin artışa rağmen dünya çapında başlatılan ekonomiyi destekleyici olağanüstü tedbirleri durdurmak için henüz çok erken olduğunu açıkladı.

OECD, dünya ekonomisinin COVID-19 krizinin en ağır dönemi olan geçen yıl yaşadığı yüzde 3,4 daralmadan sonra bu yıl yüzde 5,7 büyüyeceğini tahmin etti. OECD böylece bir önceki büyüme tahminini 0,1 puan aşağı çekmiş oldu.

OECD, küresel ekonomi hakkında yayımladığı görünüm raporunda merkez bankalarına para politikalarını gevşek tutmaları ancak enflasyondaki artışa ne kadar göz yumabilecekleri konusunda da açık bir tutum sergilemeleri tavsiyesinde bulundu.

OECD, hükümetleri ekonomilerine sağladıkları destek konusunda esnek davranma ve yakın gelecekteki görünüm belirsiz kalmaya devam ederken destekleri geri çekmeme çağrısında bulundu.

OECD, ABD ekonomisi hakkındaki büyüme tahminini son olarak Mayıs ayında açıkladığı tahminlere kıyasla yaklaşık bir puan düşürerek yüzde 6'ya indirirken 2022 büyüme beklentisini de 0,3 puan artırarak yüzde 3,9'a yükseltti.

Çin ekonomisinde büyüme tahmini, önceki tahminlerle aynı olarak bu yıl yüzde 8,5, 2022'de yüzde 5,8 oldu.

OECD, euro bölgesindeki ekonomik büyüme için tahminini bir puan yukarı çekerek yüzde 5,3'e, 2022 tahminini ise yüzde 0,2 puan yukarı çekerek yüzde 4,6'ya çıkardı.

Fitch ve Moody's de Türkiye için beklentisini yükseltmişti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye için bu yılki büyüme beklentisini Eylül ayında yaıymladığı raporla yüzde 7,9'dan yüzde 9,2'ye çıkarmıştı.

Küresel ekonominin 2021 yılı büyüme tahmininin düşürüldüğü raporda, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 6'lık büyüme göstermesinin beklendiği kaydedildi. Fitch, Haziran ayındaki tahmininde küresel ekonominin yüzde 6,3 büyüyeceğini öngörmüştü.

Raporda, arz sıkıntılarının toparlanma hızını etkilediğine işaret edilerek, ABD ve Çin ekonomilerinin bu yılki büyüme performanslarına ilişkin tahminlerin düşürüldüğü, Euro Bölgesi, Türkiye, Polonya, Meksika, Rusya ve Güney Afrika ekonomileri için ise büyüme tahminlerinin artırıldığı kaydedildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de Türkiye ekonomisi için 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 5'ten yüzde 6'ya çıkarmıştı.

OECD bir raporunda talebin tahminlerden güçlü olması durumunda yakın vadeli enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu belirterek “genişleyici para politikaları sürmeli, ancak Merkez bankaları enflasyonda ne kadar yükselişi tolere edilebileceğine dair net yönlendirme yapmalı” ifadesine yer verdi.

Raporda enflasyonun pandemi öncesindeki ortalamanın üzerinde oluşacağı öngörüsünde bulunuldu ve “bu, yıllarca hedefine altında enflasyonla mücadele eden ülkeler için olumlu ancak riskler de hala mevcut” değerlendirmesi yapıldı.

Enflasyon riski, pandemi teşviklerini azaltmaya hazırlanan Fed’in dikkate aldığı faktörlerden biri.

OECD, G20 ekonomisinde bu yıl enflasyonun yüzde 3.7, 2022’de yüzde 3.9 olmasını bekliyor. Kuruma göre ABD’de fiyat baskıları azalacak ancak gelecek yıl yüzde 3’ün üzerinde kalmaya devam edecek.

OECD bu yıl için küresel büyüme tahminini de yüzde 5.8’den yüzde 5.7’ye düşürdü. Merkez bankaları ve hükümetler toparlanmanın yolunda olduğunu söylese de OECD yavaş aşılama ve yeni virüs varyantlarının büyüme üzerinde risk oluşturduğuna dikkat çekti.

OECD yayımladığı ara dönem ekonomik görünüm raporunda, Türkiye'nin 2021 yılı için büyüme tahminini yüzde 8,4'e yükseltirken sene sonu enflasyon tahminini de yüzde 17,8'e çıkardı.