Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

OECD Direktörü Angel Gurria ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının küresel toparlanmaya sekte vurduğunu ve yatırımlarla büyümeye tehlike oluşturmaya devam ettiğini bildirdi.

Gurria CNBC'ye "Ticaret konusundaki kararlar alınmaya başladığında bir toparlanma içerisindeydik. Bu durum sadede toparlanmaya sekte vurmakla kalmadı, yavaşlamaya neden oldu, daha büyük hasar potansiyeli de hala mevcut" ifadesini kullandı.

Gurria sözlerini şöyle sürdürdü; "Bugün herkes iki ülke arasında bir anlaşma olmasını bekliyor ancak sorun şu ki eğer gerilim devam ederse bu gerilimin yayılma etkisi daha da belirgin hale geliyor"

İki süper güç olan ülke arasındaki gerilim bu ay başında ABD Başkanı Donald Trump'ın 200 milyar dolarlık Çin ürününe gümrük vergisi oranını % 10'dan % 25'e yükseltmesiyle daha da alevlenmişti. Çin de bu karara misilleme olarak 60 milyar dolarlık ABD ürününe vergi oranını artırdı.

ABD ve Çin'de Nisan ayı verileri iki ülkede de tüketim ve sanayi aktivitesinin zayıfladığnı gösterdi. ABD'nin ithalatta ek tarife kararı Avrupa'da otomobil sektörünü de tehdit ediyor. Ancak AB'ye otomobil tarifeleri 6 ay ertelendi.

Gurria ticaret geriliminin büyümeyi ve yatırımları etkilediğini ve OECD'nin küresel büyüme tahminini yaklaşık yüzde 1 oranında düşürmesine neden olduğunu bildirdi.

2019'de % 3.9 büyüme bekleyen kurum şimdi ise beklentisini % 3.1'e çekmiş durumda. Yeni projeksiyonların ise yarın açıklanması bekleniyor.

Belirsizliğin büyümenin en büyük düşmanı olduğunu ifade eden Gurria, "Ticaret belirsizliğiyle yatırım olmazsa büyüme de aşağı gelecek ve kısa sürede olan da buydu. Bugün kötü bir tabloyla karşı karşıyayız ve bu büyük bir endişe kaynağı" ifadelerini kullandı.