Advertisement
HABERLER ABONE OL

OECD bir raporunda talebin tahminlerden güçlü olması durumunda yakın vadeli enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu belirterek “genişleyici para politikaları sürmeli, ancak Merkez bankaları enflasyonda ne kadar yükselişi tolere edilebileceğine dair net yönlendirme yapmalı” ifadesine yer verdi.

Raporda enflasyonun pandemi öncesindeki ortalamanın üzerinde oluşacağı öngörüsünde bulunuldu ve “bu, yıllarca hedefine altında enflasyonla mücadele eden ülkeler için olumlu ancak riskler de hala mevcut” değerlendirmesi yapıldı.

Enflasyon riski, pandemi teşviklerini azaltmaya hazırlanan Fed’in dikkate aldığı faktörlerden biri.

OECD, G20 ekonomisinde bu yıl enflasyonun yüzde 3.7, 2022’de yüzde 3.9 olmasını bekliyor. Kuruma göre ABD’de fiyat baskıları azalacak ancak gelecek yıl yüzde 3’ün üzerinde kalmaya devam edecek.

OECD bu yıl için küresel büyüme tahminini de yüzde 5.8’den yüzde 5.7’ye düşürdü. Merkez bankaları ve hükümetler toparlanmanın yolunda olduğunu söylese de OECD yavaş aşılama ve yeni virüs varyantlarının büyüme üzerinde risk oluşturduğuna dikkat çekti.

OECD yayımladığı ara dönem ekonomik görünüm raporunda, Türkiye'nin 2021 yılı için büyüme tahminini yüzde 8,4'e yükseltirken sene sonu enflasyon tahminini de yüzde 17,8'e çıkardı.