Advertisement
ENERJİ ABONE OL

OPEC+, görüşmelerde ilerleme kaydedilmesinin ardından petrol piyasasını canlandırmak için üretim kısıntılarını uzatmaya hazırlanıyor. Grup, anlaşmayı resmi olarak imzalamak üzere Cumartesi günü bir araya gelecek.

Delegelere göre OPEC+'in liderleri Rusya ve Suudi Arabistan, büyük kısmı mücadeleyle geçen haftanın ardından anlaşmayı reddeden üye Irak ile geçici bir anlaşmaya vardı. İkili, üretim kısıntılarından payına düşen kısmından kaçınmasını engellemek ve hatta daha önce yerine getirmediği taahhütleri telafi etmesi için Irak'a baskı yapıyordu. Delegelere göre OPEC toplantısı Cumartesi günü TSİ 13:00'te başlayacak. OPEC+ ise 15:00'te bir araya gelecek.

Söz konusu anlaşma -hala kesin olarak onaylanmış olmasa da- OPEC+'in rekor düzeydeki üretim kısıntılarını Temmuz sonuna kadar bir ay daha uzatacağı anlamına geliyor. Küresel gösterge olan Brent petrol yükselerek varili 40 doların üzerine çıktı.

OPEC ile diğer büyük petrol üreticileri arasındaki 23 üyeli ortaklık Brent petrolün Nisan'dan beri iki katına çıkmasına yardım etti. Petrol fiyatlarındaki yükseliş Exxon Mobil Corp. ile Royal Dutch Shell Plc gibi büyük enerji şirketlerinin imdadına yetişirken petrol zengini ülkelerin bütçelerindeki mali deliğin azalmasını sağladı.

Bu ay anlaşmaya varılmaması halinde milyonlarca varil petrol piyasaya girerek koronavirüs kapanmalarının gevşetilmesi sonrasında yaşanan belli belirsiz toparlanmayı riske atabilir.