Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

OPEC+ ABD başta olmak üzere yüksek enerji fiyatlarından şikayetçi olan dünyanın başlıca tüketici ülkelerinden aylardır gelen baskılara dayanamayarak petrol arz artışı oranını yüzde 50 yükseltmeye karar verdi.

Enerji bakanlarından oluşan kurulun Perşembe günü yaptığı toplantıda Haziran ve Temmuz ayları için piyasaya sürülecek günlük petrol miktarında 648 bin varillik artış kararı tavsiye ettiği belirtilmişti. Kaynaklar bu rakamın geçtiğimiz aylarda 432 bin varil olarak öngörüldüğünü belirtiyor.

OPEC+ ülkelerinin muslukları büyük ölçüde açmaları durumunda bu durumun enerji piyasasını ciddi şekilde etkileyebileceği düşünülüyor.

Suudi Arabistan liderliğindeki birlik en önemli üyelerinden Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline ve enerji fiyatları hızla yükselmesine rağmen bir süredir inatla daha önce belirlediği kademeli artış planında ısrar ediyordu.

Birlik bugüne dek krizi birçok toplantıda görüşmeyi reddetmiş ve bunun piyasalardan daha çok siyasetin konusu olduğunu savunuyordu.

Daha büyük oranda petrol üretim artışı kararı alınması için her üyenin yapılacak değişikliklere onay vermesi gerekiyor. Rusya aynı zamanda daha hızlı üretim artışını tavsiye eden Joint Ministerial Monitoring Committee üyesi.

“Petrol piyasası OPEC toplantısı öncesi nefesini tutmuş durumda” diyen Danske Bank Kıdemli Analisti Jens Naervig Pedersen, “Piyasalar, büyük ihtimalle OPEC’in Rusya’ya uygulanan ambargo nedeniyle kaybolan üretimi telafi edeceği yönünde pozisyon almış durumda” değerlendirmesinde bulundu.

OPEC+’nın alacağı olası bir arz artış kararını gerçekleştirebilecek birkaç ülke olduğu belirtiliyor. Temmuz ayına dek fark yaratacak derecede büyük ve devreye alınabilecek yedek kapasiteye sahip ülkelerin Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak olduğu belirtiliyor.

Nijerya ve Angola’nın aylardır taahhüt ettiği kapasiteleri ulaşmakta güçlük çektiği biliyorken Rusya’nın üretiminin ise Ukrayna işgali sonrası uygulanan yaptırımlar, nakliye zorlukları ve bazı müşterilerini alım yapmayı reddetmesi nedeniyle kayda değer derecede düştüğü belirtiliyor.

Suudilerin politika değişiminde önemli faktörlerden birinin Beyaz Saray’dan gelen baskı olduğu değerlendiriliyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı geçtiğimi hafta yaptığı açıklamada petrol piyasalarını dizginlemek için daha fazla yapabilecekleri bir şey olmadığını ve piyasada petrol açığı olmadığını söylemişti.

Aralarında Helima Croft’un da olduğu RBC stratejistleri Çarşamba günü geçtikleri bilgi notunda, “Başlangıçta böyle bir politika değişikliğinin ABD Başkanı Biden ve veliaht prens Muhammed bin Salman arasında yapılacak bir görüşme sonrasına denk geleceğini düşünmüş olsak da artık OPEC+ anlaşmasının yarın yapılacak bakanlar toplantısıyla sona erebileceğini düşünüyoruz. Kalan varillerin Temmuz ve Ağustos ayında tamamlanabileceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verildi.