Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

OPEC+ takipçilerinin net çoğunluğu grubun talep belirsizliği nedeniyle arz kısıntılarını birkaç ay daha mevcut seviyelerde sürdürmesini bekliyor. Ancak bu yönde bir karar çıkacağı kesin olmaktan uzak. Öyle ki Irak, Nijerya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bu durumdan memnun değil.

BNP Paribas SA emtia piyasaları stratejisi birim yöneticisi Harry Tchilinguirian, "OPEC+'in üretim kısıntılarını geri almasının ertelenmesine yönelik teknik zemin hazır. Şimdiyse siyasi zeminin oluşturulması gerekiyor." dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak ve Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman, Ortak Bakanlar İzleme Komitesi'ndeki (JMMC) ülkeler ile video konferans talebinde bulundu. Bloomberg tarafından görülen mektuba göre grup, Cezayir, Kazakistan, Irak, Nijerya ve BAE'yi içeriyor.

Alelacele yapılan toplantı çağrısı bir OPEC delegesine göre Cumartesi gününden Pazar gününe ertelendi.

Görüşmelerden bir gün sonra 30 Kasım tarihinde tam kapsamlı bir OPEC bakanlar toplantısı yapılacak. Sonrasında, 1 Aralık'ta OPEC+ üyeleri bir araya gelecek.

17 Kasım'da toplanan JMMC'den Ocak'ta yapılacak üretim artışının ertelenmesine ilişkin herhangi bir tavsiye çıkmadı.

OPEC, pandemi esnasında petrol fiyatlarındaki tarihi çöküşü dengelemek için geniş çaplı üretim kısıtlamalarına gitmişti. Grup, küresel toparlanma beklentisiyle 2021 yılının başında, üretimden günlük 1.9 milyon varil azaltan kısıntıların bir kısmını geri almayı planlıyordu.