Advertisement
HABERLER ABONE OL

OPEC +, önümüzdeki yıl Ocak ayından itibaren petrol üretim kesintilerini önceden planlanandan daha kademeli olarak hafifletmek için bir anlaşmaya vardı ve durum kırılgan petrol pazarına arz fazlasını eritmesi için daha fazla zaman tanıdı.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir delege grubun Ocak ayında pazara günde 500.000 varil üretim ekleyeceğini söyledi. Bu rakam önceki plandaki rakamın dörtte biri oranında. Delege, bakanların daha sonra benzer büyüklükteki üretim artışlarını onaylayıp onaylamama konusunda karar vermek için aylık görüşmelerde bulunacaklarını belirtti.

Bu kademeli gevşeme beklentilerin altında kalmasının yanında Ocak ayında devreye gireceği için üç aylık bir gecikmeyi de beraberinde getiriyor ancak yine de bu anlaşma OPEC + birliğinin bozulmasının da engellenmesi anlamına geliyor.

OPEC +, arzın geri dönüşünü geciktirerek veya azaltarak, küresel petrol stoklarının gelecek yılın ilk çeyreğinde düşmesini sağlamayı hedefliyor.

Anlaşmanın ham fiyatların ötesinde bir etkisi olacak. ExxonMobil Corp. gibi süper büyük şirketlerden Teksas'daki üreticilere ve Brezilya ve Kazakistan gibi kaynak bağımlı ülkelere kadar tüm enerji endüstrisinin kaderi OPEC + kararlarından etkileniyor.

OPEC+ ülkeleri bu yılın başlarında salgının talebi bastırmasıyla üretimi günde 9,7 milyon varil düşürmüştü. Ağustos ayında herhangi bir kesinti yaşamadan bu üretimin günde 2 milyon varilini piyasaya geri vermişti.