Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünya Bankası Proje Sorumlusu Stefka Slalova organize sanayi bölgelerine yönelik 300 milyon dolarlık kredi paketinin Türkiye açısından oldukça elverişli finansal koşullara sahip olduğunu, daha önce dünyanın farklı yerlerinde uyguladıkları bu projenin Türkiye'de ilk kez hayata geçirilmiş olacağını söyledi.

Bloomberg HT'ye konuşan Slalova, kredi anlaşmasının bu ayın sonunda imzalanmasını öngördüklerini belirtti.

Slalova konuyla ilgili olarak şunları belirtti:

İcra kurulumuz geçen hafta bu projeyi onayladı. 300 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirilecek. Bu projede üç kademeden bahsedebiliriz. İlk olarak Türkiye'de organize sanayi bölgelerinin etkinliğini artırmak istiyoruz. İkinci düzeyde çevresel olarak sürdürülebilirlik, başka deyişle üretim yaparken çevreye daha az etkide bulunmak geliyor. Üçüncü olarak da rekabetçiliği artırmaya çalışıyoruz. Bölgeye dışarıdan daha fazla yatırım çekmeye çalışıyoruz. Böylelikle onları rekabet gücünü artırarak ihracatlarını artırmalarını istiyoruz. Bu, Türkiye için benzersiz bir dönüşüm projesi olacak. Projenin onaylanması sonrasında farklı alanlardan Türkiye'ye ilgi gösterildi. Çok başarılı bir proje olacağına inanıyoruz.

Dünya Bankası'nın bu tarz projelerin hazırlanması bağlamında büyük bir tecrübesi var. Daha önce buna benzer projeleri farklı ülkelerde yaptık. Ama Türkiye'de ilk defa böyle bir proje yapıyoruz. 2019'un sonlarına doğru bir projeye başlamıştık. Biraz uzun sürdü tamamlanması. Bu proje Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanacak.

"Finansal koşullar Türkiye için elverişli"

300 milyon dolarlık kredi paketinde iki bileşen söz konusu. Bir tanesi organize sanayi bölgelerinin kendileri tarafından yapılacak yatırımları kapsıyor. Onlar Bakanlığa başvuruda bulunacak. Proje uygulanacak ve burada uygulamaları gözlemliyor olacak. Onun ardından da kısa bir liste çıkacak. Bunu takiben Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da izlenecek. Burada kriter açık. Temel olarak yeşil altyapıya kaynak ayrılacak. Diğer deyişle yatırımlar yollara, elektrik hatlarına, atıksu yönetimine ayrılacak. İkinci bileşende de enerji verimliliği ile ilgili projeler yer alacak. Potansiyel projelerimiz arasında yenilenebilir enerji projeleri var.

Projenin kendisinin de kârlı olması gerekiyor. 300 milyon doların çok fazla projeye ulaşmasını istiyoruz. Finansal koşullar Türkiye için oldukça elverişli. Bu 10 yıllık bir kredi. Hazine ve Maliye Bakanlığı burada borçlanmış olacak. Sabit marjlı bir kredi ile finanse edilecek. Kredi anlaşmasında imzanın bu ayın sonuna doğru gerçekleşmesini bekliyoruz. 5 yıllık geri ödemesiz bir kredi olacak.