Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Otomotiv sektörünü ticari araç mı kurtaracak?

Otomotiv sektörünü ticari araç mı kurtaracak?

Anadolu Isuzu GM Tugrul Arıkan Bloomberg HT'ye otomotiv sektörünü, ticari segmenti ve savunma sanayi yatırımlarını Bloomberg HT'ye değerlendirdi

Giriş: 15 Mayıs 2019, Çarşamba 17:00
Güncelleme: 15 Mayıs 2019, Çarşamba 21:31

Otomotiv Sanayii Derneği Nisan ayına ilişkin verilerini yayımladı. Buna göre, yurtiçi satışlar %56,6 gerilerken, yurtdışı satışlar %9,4 düşüş kaydetti. Üretim ise 2018 yılı Nisan ayına göre %7,7 azaldı. Yılın ilk 4 ayında yurtiçi satışlar %48,4 azalırken, üretim ise %13,2 geriledi. Bu düşüşte geçen sene aynı döneme göre %55,7 düşüş kaydeden ithal otomobil satışları önemli etkiye sahip.

Sektör temsilcileri bu yıl için pazarda %40 daralma beklerken; bu yılın ilk 4 ayında iç pazarda ticari segmentte %50, binek araçta de %40 daralma yaşandı.

Grafik Kaynak: Ziraat Yatırım

Konuyla ilgili Anadolu Isuzu GM Tugrul Arıkan otomotiv sektörünü, özellikle ticari segmenti ve savunma sanayi yatırımlarını Bloomberg HT için değerlendirdi.

Sektörü, daralmaya rağmen ticari araç ihracatı destekleyecek

2018 yılında pazardaki %35’lik düşüşe dikkat çeken Arıkan, hükümet desteği ile ÖTV-KDV indirimlerinin geçen sene Kasım’dan sonra sektördeki daralmayı yavaşlattığını söyledi. Anadolu Isuzu kendi bütçelerini oluştururken iç pazarda yaşanabilecek bu daralmayı hesaba kattıklarını vurguladı. Anadolu Isuzu’nun hedefi, güven endekslerindeki yükseliş ve ticari araç ihracatın da desteği ile senenin 2.yarısında pozitif bir değişim yaşanması.

“ Üretime ara vermeyeceğiz, reel olarak büyüyeceğiz”

Bu yıl kur artışı ve iç talepteki daralma ile Ocak ayında üretime ara veren Anadolu Isuzu, Ekim ayına kadar tekrar böyle bir ara vermeyi düşünmüyor fakat son çeyrek için ise öngörülebilirlikleri olmadığından üretim artışı ve devamı ile ilgili kesin bilgi veremiyorlar. Öte yandan ürün panelinde de portföyü iyi yönetmek gerektiğini ve kalifiye iş gücü gerekliliğini vurgulayan Arıkan, savunma sanayiye de bu nedenle girdiklerini belirtti.

“Savunma sanayinde devam eden yatırımımız var, özellikle üretim tarafını kendi mevcut tesislerimizde yapıyoruz. En önemli yatırım ARGE biz de buraya yatırım yapıyoruz ama kalifiye iş gücü bulmakta zorluk çekiyoruz. Otomotiv sektörü dönüşüm içerisinde, dijital yatırım, yazılım, inovasyon yaratacak iş gücü gerekli. Operasyonda da sıkıntı çekiyoruz, meslek liseleri de desteklenmeli”

Son olarak bu yıl reel olarak büyüme hedefleri olduğunu vurgulayan Arıkan, ihracatın desteğinin reel büyümeyi getireceğini vurguladı.

“Japonya ile Serbest Ticaret Anlaşması yolda”

Sektörde İlk 4 ayda ihracat rakamlarında ticari ve binek tarafında sert bir ayrışma yaşandı. Ticari araçta ihracat artarken, binek tarafta ihracat geriledi. Anadolu Isuzu GM Tugrul Arıkan, binek ihracatındaki düşüşün temel sebebinin İtalya ve İspanya pazarlarında yaşanan daralma olduğunu belirtti. Önümüzdeki günlerde korumacılık politikaları ve Brexit riskine dikkat çeken Arıkan; “Brexit bizim için büyük risk ama adece Brexit değil tüm korumacılık önemleri bizi zorluyor, serbest ticaret anlaşmaları ile ticaretimizi zenginleştirmemiz gerekiyor. İngiltere-AB arasında sert ayrılık süreci yaşanırsa; çözüm olarak başka pazarlara yönelip, pazar çeşitliliği yaratmaktan ziyade İngiltere ve AB pazarlarından vazgeçmeyip serbest ticari anlaşmaları yapmamamız lazım. Örneğin Güney Afrika ve Cezayir imzaladı, bizimle imzalamadılar.” açıklamasında bulundu. Öte yandan Japonya DEİK temsilcisi olan Arıkan, bu yıl Japonya ile Türkiye arasında STA imzalanabileceğine dikkat çekti.

“Ciro içindeki ihracat payı %50’yi geçmemeli”

Ana faaliyet alanı kamyon, kamyonet, midibüs, otobüs ve pick-up gibi ticari araçlar olan Anadolu Isuzu, önümüzdeki günlerde özellikle ağır ticari araç ihracatında var olan güçlü potansiyel ile şuan %50 olan ihracatlarının ciro içerisindeki payının %70’e çıkmasını bekliyor. İhracat artışının kapasite kullanımlarını da artırdığına dikkat çeken Arıkan, bu artışı hoş karşılasa da optimum oranın %50 olması gerektiğini savunuyor;

“Kur yükselişi ihracatın desteklenmesine ve ciro içindeki payı artırmasına sebep oluyor fakat iç pazarı da kaybetmemek ve ihracatın optimal %50’nin üzerine ciro içindeki payı çıkarmamak gerekir çünkü kurun ne olacağı belli olmaz daha uzun vadeli düşünmek gerek.” diyor.

Son olarak analistler, halka açık diğer otomotiv şirketlerinin ilk çeyrekte pozitif gelen bilançolarına rağmen Anadolu Isuzu GM Tugrul Arıkan’ın da vurguladığı gibi Avrupa’ya binek araç ihracatında yaşanan %10’luk daralmaya dikkat çekiyor. Öte yandan ticari araçta AB pazarının %5, İngiltere pazarının ise %9 büyüdüğüne ve Brexit endişeleri ile talebin öne çekilerek ticari araç ihracat artışının Türkiye otomotiv pazarı için önemini vurguluyorlar.