Otomotiv üretimi yılın 9 ayında yüzde 3 arttı
-
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) pazar verilerine göre, yılın 9 ayında toplam otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3, ihracatı ise adet bazında yüzde 6 arttı.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) pazar verilerine göre, yılın 9 ayında toplam otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3, ihracatı ise adet bazında yüzde 6 arttı.
OSD, bu yılın ocak-eylül dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı.
Buna göre, yılın 9 aylık döneminde toplam otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artışla 1 milyon 31 bin 527'ye ulaştı. Otomobil üretimi ise yüzde 3 azalarak 637 bin 450 olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 1 milyon 53 bin 250'yi buldu.
Söz konusu dönemde üretim, ticari araç grubunda yüzde 15, hafif ticari araç grubunda yüzde 17 artarken, ağır ticari araç grubunda ise yüzde 4 geriledi. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 65 olarak gerçekleşti.
Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil+hafif ticari araç) yüzde 66, kamyon grubunda yüzde 55, otobüs-midibüs grubunda yüzde 65 ve traktörde yüzde 39 seviyesinde gerçekleşti.
9 aylık ihracat 29,7 milyar dolar
Otomotiv ihracatı, yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 6 artarak 769 bin 625'e ulaştı.