Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca Plc’nin çalışmaları, hastalanan bir aşı gönüllüsü hakkındaki endişeler nedeniyle durdurulduktan sonra İngiltere'deki Kovid-19 aşısı denemeleri yeniden başlatıldı. Oxford’un yaptığı açıklamaya göre, Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu çalışmanın tekrar devam etmesini önerdi. Fakat şirket gönüllünün hastalığıyla ilgili ayrıntıları açıklamayı reddetti.

Aşı çalışmalarında geçici duraklamalar yaygın olmakla birlikte, yakından izlenen Astra-Oxford çalışmasının kesintiye uğraması, en hızlı ilerleme kaydeden deneysel çalışmalardan birinin uygulanabilirliği konusunda endişelere yol açtı. Normal şartlarda on yıl sürmesi gereken deneyler, Kovid-19 aşısı çalışmalarında birkaç aya sıkıştırdı. Son aşama denemelerinden elde edilen verilerin ise önümüzdeki ay en kısa sürede çıkması bekleniyor.

Cumartesi günü Astra ve Oxford'dan yapılan açıklamada, İngiltere dışındaki testlerin durumu hakkında kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadı. Oxford aşısının denemeleri duraklatılmadan önce ABD, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan'da devam ediyordu.

Şüpheli Tanı

AstraZeneca CEO'su Pascal Soriot Perşembe günü yaptığı açıklamada, aşının yıl sonuna kadar hala hazır olabileceğini söyledi. Bağımsız bir güvenlik kurulu, gönüllü katılımcının hastalığının aşıdan mı yoksa farklı bir sebepten mı kaynaklandığını inceliyor.

Soriot, gönüllünün şüpheli bir tanı olan transvers miyelite denen bir rahatsızlığı olup olmadığının net olmadığını aktardı. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Direktörü Francis Collins, Çarşamba günü Senato komitesine yaptığı açıklamada, deneyin "omurilik sorunu" nedeniyle durdurulduğunu söyledi. Oxford, "Katılımcı gizliliği nedeniyle hastalıkla ilgili tıbbi bilgileri açıklayamayız. Katılımcılarımızın güvenliğine ve çalışmalarımızdaki etik standartlara bağlıyız. Çalışmanın, güvenliğini yakından izlemeye devam edeceğiz." dedi