OYDER/ Şahsuvaroğlu: Yetkili satıcılar istihdamını da koruyarak ayakta kalacaktır
Türkiye ekonomisinde koronavirüs seferberliği kapsamında Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu Bloomberg HT'ye özel kaleme aldı...
Otomotiv sektörünün temel taşlarından olan yetkili satıcılık müessesini tüm platformlarda temsil eden “Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği-OYDER” olarak küresel çapta etkisini gösteren pandemi ile ilgili olarak hem çalışanlarımızın hem de müşterilerimizin sağlığını güvence altına almak için tüm önlemleri hayata geçirdik. Bu dönemde “önce sağlık” prensibiyle hareket etmekteyiz. Kuşkusuz pandemi dönemi bir çok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de kayıplara yol açmıştır. Ancak ciddi bir kriz hafızasına sahip olan otomotiv yetkili satıcılık sistemi süreç sonunda kayıp vermeden yoluna devam edecektir.
Otomotiv sektörü COVID-19 öncesinde zorlu bir 2019 yılı geçirmişti. 2020’nin ilk ayında otomobil ve hafif ticari pazarı %90 artmıştı. Yılın başlangıcında sektör bir önceki yıla göre toparlanma sinyallerini güçlü bir şekilde almıştık. Ancak öngörülemeyen pandemi nedeniyle sektör eko sistemi bozuldu. Otomotivde 2018 yılında başlayan türbülansla 2019 yılı kayıplarını 2020 yılında toparlarız ve bu yıl 700 binli rakamları görürüz diye ümitlenmiştik. Ocak ve şubat aylarında yüzde 90 artışla da senenin çok güzel geçeceği mesajını almıştık. COVID-19 beklemediğimiz bir şeydi. Biz kapının önünü yine süpüreceğiz ve otomotiv sektörü layık olduğu yere tekrar gelecektir.
Otomotiv sektörü son 2 senedir hükümetimizin destekleriyle doğru bir yere geldi. 2020 senesindeki kontrol dışında ortaya çıkan pandemi gerçeği planlarımızı bozdu. Avrupa’da 2019 Mart ayında 1 milyon 642 bin adet araç satılırken 2020 mart ayında 774 bine düştü. Yani %52 pazar düşmüş durumda. İtalya’da pazar yüzde 85 düşmüş İspanya’da pazar %69 düşmüş vaziyette. Fransa’da pazar %72 oranında geriledi. Yani coğrafyamızda ciddi manada burada bir kayıptan bahsediyoruz. Yine salgının başladığı Çin’de de pazar %80 geriye gitti. Dolayısıyla Türkiye’de de otomotiv pazarı beklentiler doğrultusunda düşecektir.
İşte tam da burada bizlerin yani bayi teşkilatlarının nakit akışını ciddi manada güçlü kılması lazım. Hükümetimiz tarafından hayata geçirilen tedbirler çerçevesinde ekonomik önlem olarak hayata geçirilen Kredi Garanti Fonu (KGF) ve kısa çalışma ödeneğinin sektöre büyük fayda sağlamıştır. Bu iki önlem ile birlikte SGK ödemeleri muhtasarların ertelenmesi bizlerin nakit akışına ciddi anlamda destek olmuştur. Sektörün ayakta kalması adına KGF limitlerinin hükümetimiz tarafından yükseltilmesi bizlere can suyu kredisi olacaktır. Bu dönemin geçici olduğunun farkındayız. Bu 2-3 aylık dönemi ayakta kalarak geçirirsek ülke olarak uzun ve sağlıklı bir yola devam ederiz. Umudumuzu hep taze tutarız.
Otomotiv dünyada hala ilgisi en yüksek sektörlerden birisi. Ülkemizde genç bir nüfusa sahibiz. 1000 kişiye düşen araç sayısı 200 adet civarında ve gidecek çok yolumuz var. Otomotiv bu anlamda Türkiye’nin ekonomisine destek olan ve ekonomisindeki baş aktörlerden birisi. Önümüzdeki süreçlerde de yine destek olmaya devam edecektir. Pandeminin bitmesiyle birlikte ümit ediyoruz ki piyasalar ciddi bir şekilde kendini toparlar ve son çeyreğe kadar da bu ilk 4 aydaki kayıpları toparlama imkanını bize verir. Çünkü ilk çeyrek büyüdük, ikinci çeyrekte görünen o ki küçüleceğiz. Öngörümüz üçüncü çeyrek toparlanmanın işaretlerini alırız, dördüncü çeyrekte de yavaş yavaş kayıpları telafi ederiz.
Bunun yanında otomotiv sanayisinin tüm paydaşlarıyla birlikte sürekli artı veren bir sektör. Know-how, üstün mühendislik, yan sanayiinin kalitesi ve işçilik ülke olarak otomobil üretimindeki, en büyük artılarımız. Şu anda Türkiye’de üretilen hiçbir aracın Avrupa’da geri çağırılmadığını biliyorum. COVID-19’dan sonra nasıl tekstilde Türkiye’nin önü açılıyorsa, otomotivde de bu olabilir. Avrupa’daki yatırımcılar Çin’deki yatırımlarını gözden geçirip Türkiye’yi bir fırsat kapısı olarak görebilirler.
Murat ŞAHSUVAROĞLU
OYDER Başkanı