Özel sektörün yurtdışı kredi borcunda kıpırdanma sürüyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu Şubat ayında 164,4 milyar dolar olarak kaydedildi. Böylelikle Kasım ayında görülen yaklaşık 7 yılın en düşük seviyelerinden çıkış Şubat'ta da devam etti
Şubat sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu sınırlı da olsa Kasım sonrası çıkış ivmesini korudu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2020 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcu 388 milyon dolar artarak Şubat'ta 164,4 milyar dolar oldu.
Kasım ayında uzun vadeli kredi borcu 162,1 milyar dolarla yaklaşık 7 yılın en düşük seviyesine inmişti. Kasım ayından sonra ise sınırlı da olsa bu veride yükseliş kaydedildi. Şubat ayı veri seti de uzun vadeli kredi borcundaki sınırlı yükselişin devam ettiğini gösterdi.
Benzer tablo kısa vadeli borç tarafında da kaydedildi. TCMB verilerine göre, Şubat'ta özel sektörün kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) 172 milyon dolar artarak 9,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği gözlendi.
Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Şubat sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemeleri toplam 44,8 milyar dolar tutarında oldu.
Reel sektörün kredi borcu arttı
Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 553 milyon dolar azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 875 milyon dolar artışla 22,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.
Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 298 milyon dolar azalmış, tahvil stoku ise önemli bir değişiklik göstermeyerek 2,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 382 milyon dolar arttığı, tahvil stokunun ise 2 milyon dolar azalarak 7,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.
Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2020 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 35 milyon dolar artışla 6,6 milyar dolar ; finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 15 milyon dolar artışla 1,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
Borcun %56,9'u reel sektöre ait
Sektör dağılımı incelendiğinde, Şubat sonu itibarıyla, 164,4 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 43,1’ini finansal kuruluşların, yüzde 56,9’unu ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu. Aynı dönemde, 9,9 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 84,3’ünü finansal kuruluşların, yüzde 15,7’sini ise finansal olmayan kuruluşların borçlarından teşkil etti.