Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel olarak tedarik krizinin etkilerini perakendecileri ve üreticileri olumsuz etkilerken, tedarik zinciri konusunda servis sunan şirketler panik siparişlerinin krizi daha da derinleştirdiğini belirtiyor.

CNBC'ye konuşan tedarik zinciri teknoloji şirketi Quincus'un CEO'su Jonathan Savoir, "Perakendeci ve üreticilerin tedarik zinciri sorunları yüzünden aşırı sipariş verdiğini görüyoruz. Bu durum daha kötü bir senaryoya neden oluyor." ifadelerini kullandı.

Salgınla başlayan ve konteyner darboğazı gibi lojistik sorunlarıyla derinleşen tedarik krizi tüm sektörler üzerinde etkisini hissettirmeye devam ediyor.

"Çip krizi 6 ayda çözülmez"

Tedarik zinciri açısından en önemli başlık çipte yaşayan kriz oldu.

Bloomberg HT'ye konuşan PWC Almanya Otomotiv Endüstrisi Lideri Thomas Steinberger, 6 ay içinde çip krizinde toparlanma beklemediklerini söyledi.

Çip krizini otomotiv sektöründeki 'uzun kovid' olarak adlandırdığını söyleyen Steinberger, “1,5 yıl yıl önce başladı. Otomotiv fabrikaları dünya çapında kapatıldı. Bu yüzden o zamanlar sektörün daha fazla parçaya ihtiyacı yoktu. Böylece yarı iletken endüstrisinde kapasite değişikliği oldu. Talep ortadan kalkmadı, bazı alanda olan talep arttı. Bu sebeple kapasitelerde farklı yerlerde kullanıldı. Otomotiv endüstrisi küresel yarı iletken endüstrisinin yüzde 8'ini kapsıyor” dedi.