Param, biri mikro kredi alanında iki şirkete yatırım yapacak
Son iki ayda Eçözüm ve Momento yatırımları ile dikkat çeken Param'ın Kurucusu Emin Can Yılmaz, mikro kredinin Param için gözbebeği bir ürün olduğunu ifade ederek biri mikro kredi alanında olmak üzere iki şirkete yatırım yapacaklarını söyledi
Finansal teknolojiler alanında işbirlikleri ve satın almalar tam gaz sürerken, son dönemde yaptığı işbirlikleri ve ortaklıklarla Param, bu alanın önemli oyuncuların biri. Şirket, son iki ayda yaptığı ve sektörde ses getiren Eçözüm ve Momento yatırımlarının ardından şimdi de gözünü biri mikro kredi alnında olmak üzere iki yeni ortaklığına dikti. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Param Kurucusu Emin Can Yılmaz, mikro kredinin Param için gözbebeği bir ürün olduğunu ifade ederek bu alanda daha çok büyümek istediklerinin altın çizdi. İnsan kaynağını artırmak ve finansal teknoloji ekosistemini daha da geliştirmek için yatırımlara devam edeceklerinin kaydeden Yılmaz, yakında, şuan görüşmelerin ve işlemlerin devam etiği iki yatırımı daha açıklayacakların söyledi. Mikro kredi tarafında bir finansman şirketleri ve Param Kredi ürünleri olduğunu belirten Yılmaz, "Bu alanda büyük işbirliklerine başladık. Migros'ta kasalarda şu anda mikro kredi verir hale geldik. Bu ürünün büyümesi için çalışıyoruz. Dolayısıyla mikro kredi tarafında yatırımlarımız olacak. Mikro kredide biz cebinizdeki cüzdanın içerisindeki krediyiz. Bizim üye işyerimizde ödeme yaptığınız sırada kasada biz size anında kredi veriyoruz. Ve bu faizsiz. Ödemeyi geciktirdiğiniz zaman faizin doğduğu bir sistem kurmuş bulunuyoruz" dedi.
'Özkaynaklarımız ile büyüyoruz'
"Fintechler için ay yıl, hafta gün demek" diyen Yılmaz, fintechlerin daha hızlı olması gerektiğini ve daha hızlı çözümler sunması gerektiğini vurguladı. Her şeyi mükemmel yapmanın ve bütün ürünleri çok hızlı geliştirme şansının her zaman olmadığını kaydeden Yılmaz, "Bu büyük bir ekip işi. Biz ekibi büyütmenin peşindeyiz. Biz bugüne kadar yatırım almadık. Kendi öz kaynaklarımız ile büyüdük. Karlı bir şirketiz ve bugüne kadar karımızı hiç dışarı çıkarmadan şirketi büyütmeye kullandık" diye konuştu.
'Yatırımlar büyüme stratejimizin önemli bir parçası'
"Yatırımlar büyüme stratejimizin önemli bir parçası" diyen Yılmaz, sektöründe lider olan 20 yıllık şirket Eçözüm'ün çoğunluk hisselerini satın aldıklarını altını çizerek, bu yatırımın Param'ın POS ve kart tarafındaki büyümesine daha da ivme kazandıracağının altını çizdi. Eçözüm'ün insan kaynağı tarafının da çok değerli olduğunu, 148 personeli ve 2000'in üzerine müşteri olan bir şirket olduğunu ifade eden Yılmaz, "Param hem kart, hem POS hem de kredi tarafında büyüyen bir şirket. POS ve kart tarafındaki büyümemize daha da etkisi olması adına Eçözüme yatırım yaptık. Burada müşterilerimize sunacağımız net tahsilat ürünü var. Bu üründe yıllık 55 milyar TL tahsilat hacmi söz konusu. Bu yılki hedefimizi bunun yüzde 15'ini almak. Yine NetEkstre tarafında açık bankacılık ürünü var. Mevzuat güncellemesi ile hayatımıza girecek bir nokta. Tüm bankaların hesap ekstrelerini tek bir ekranda görebileceğiniz, tüm bankaların bakiyelerini tek bir ekrandan yönetebileceğiniz, para transferlerini yapabileceğiniz bir yapı var. Posrapor, bütün şirketin POS hacmini, birden fazla POS'un tek ekrandan yönetilebileceği bir ürün. Param ile çok birleştiği nokta var" dedi.
'Yatırımların bilançoya yansımasını son çeyrekte göreceğiz'
Yatırım yaptıkları diğer şirket Momento'nun şirketler kendi çalışanlarını ödüllendirmek istediklerinde kullandıkları bir yöntem olduğunu belirten Yılmaz, Momento'nun Param'ın kart tarafında büyümesine katkısı olacağını söyledi. "Üye işyeri ağımızı geliştirecek bir şirket" diyen Yılmaz, "Çok büyük markalar şu an üye işyeri ağımız içerisinde. Momento çok daha fazlasını getiriyor Param'a. Momento büyük şirketlere hizmet veren bir şirket. Her iki yatırımın bilançolarımıza son çeyrek önemli etkisini göreceğiz" dedi.
'Mevzuat hazır olunca dijital banka lisansına adayız'
Hazine Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı eylem takviminde de yer aldığı üzere 31 Aralık 2021 tarihine kadar dijital banka başvurusu yapabilecekleri bir mevzuatın oluşmasını beklediklerini belirten Yılmaz, "Param olarak dijital banka lisansına adayız. Dijital banka olduğumuzda bizim de müşterilere daha fazla hizmet sunam şansımız olacak. Biz her zaman hızlı olduğumuzu iddia ediyoruz. Bu hızı göstermek istiyoruz. Dijital banka ile müşterilerimizin ihtiyaçlarına daha az maliyetlerle daha fazla çözüm sunacağımıza inanıyorum. Mevzuat yayınlandığı anda hemen hazırlıkları yapıp başvurumuzu yapacağız" dedi. Hesap açmak, tahsilat, sanal taraftaki tahsilat, fiziki tahsilattan paraya nakit olarak ihtiyaç duyulduğunda ATM'deki işlemlere kadar finansal olarak paraya ihtiyaç duyulan her anda hizmet verebilir durumda olduklarını kaydeden Yılmaz, uçtan uca bir finansal çözüm olmaya çalıştıklarının altını çizdi. Bireysel bir kullanıcı kullanıyorsa onun için hesap tarafında yardımcı olduklarını kaydeden Yılmaz, "Ama bir şirket kullanıyorsa ona tahsilat tarafında sanal POS ile e-ticaret yapmasını sağlıyoruz, fiziki POS sağlıyoruz, hesap açabiliyoruz, döviz işlemleri yapmasını sağlıyoruz, Aslında finansal neye ihtiyacı varsa tamamını çözmeye çalışıyoruz" diye konuştu.