Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarının ve ABD'nin İran ve Venezuela'ya uyguladığı yaptırımlardan meydana gelen üretim kayıplarının olumsuz talep görünümüne ağır basmasının etkisi ile yaklaşık 10 yılın en büyük çeyrek dönem kazancına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.7 kadar yükseldi ve üst üste dördüncü haftayı da kazançla geçmeye hazırlanıyor. Ham petrol, Asya hisse senetleri ile birlikte, New York Fed Başkanı John Williams'ın dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de resesyon olasılığına fazla prim vermemesinin ardından ralli yaptı. Piyasa, ABD Başkanı Donald Trump'ın petrol fiyatlarının çok yükseldiğini kaydettiği tweet'ini fazla dikkate almayarak Perşembe gününü yukarıda kapattı.

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın arz bolluğunu önlemek için Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarını üretim kısıntılarına gitmeye yöneltmesinin ardından 2018'in son çeyreğindeki kayıplarının büyük kısmını geri aldı. ABD'nin bazı ülkelere İran petrolünü satın almaları için sağladığı ayrıcalığı uzatıp uzatmayacağı konusu, en büyük arz riski olarak şekillenirken, yavaşlayan küresel büyüme piyasayı kontrol altında tutuyor.

Sydney'de ANZ Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "Petroldeki ralli muhtemelen ikinci çeyrekte de devam edecek, zira arz tarafındaki riskler oldukça sağlam," dedi ve "Piyasadaki hava, ABD'nin muhtemelen İran petrolüne sağladığı muafiyeti uzatmayacağı şeklinde" değerlendirmesinde bulundu.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 33 sent ya da yüzde 0.6 yükselerek Singapur saati ile 12:31'de varil başına 59.63 dolara çıktı. Kontrat seans içinde 41 sent kadar yükseldi. WTI bu hafta yüzde 1 yükseldi ve bu çeyrekte yüzde 31 prim yaparak haziran 2009'dan bu yana en iyi çeyrek dönem performansına yöneldi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek varil başına 68.09 dolara ulaştı. Kontrat bu çeyrekte yüzde 27 yükseldi ve Haziran 2009'dan bu yana en iyi aylık kazancını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.49 dolar primli işlem gördü.