Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, tekrar negatif fiyatların görüleceği endişesi ile yatırımcıların ve büyük bir fonun Haziran vadeli kontrattan çıkması sonucu son iki günde değerinin dörtte birinden fazlasını kaybettikten sonra yükseldi. Volatilitenin muhtemelen devam edeceği kaydediliyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü S&P Global Inc.'nin müşterilerine Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) kontratlarını satarak yerine Temmuz vadelileri koymalarını söylemesinin ardından düştükten sonra yüzde 14 yükseldi. S&P Global'in bu hareketini, en büyük petrol destekli Borsa fonunun (ETF), artmakta olan stokların yatırımcıları fiziki petrolü depolayacak yer kalmayacağı endişelerine sürüklemesi ile birlikte yakın vadeli petrol kontratlarından çıkması izledi.

ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API), WTI petrolünün ana dağıtım ve depolama merkezi Cushing, Oklahoma'daki stokların geçen hafta 2.49 milyon varil arttığını kaydettti. UBS Group AG, Cuhsing'deki depoların gelecek ay kapasite sınırlarına ulaşacağı tahmininde bulundu.

Depolama kapasiteleri, koronavirüsten dolayı talebin çökmesi nedeniyle küresel bazda akaryakıt ve ham petrol bolluğunun meydana gelmesi ile birlikte test ediliyor. Dünyanın en büyük petrol üreticileri piyasayı dengelemek için gelecek ayın başından itibaren üretimi yaklaşık günlük 10 milyon varil kısma konusunda anlaşmaya vardı, ancak bu miktar virüs dolayısıyla getirilen kısıtlamalardan dolayı talepte meydana gelen çöküşü dengelemeye yetmiyor.

Emeklilik fonları ve diğer küresel yatırımcıların takip ettiği popüler bir yatırım ürünü olan GSCI emtia endeksinin arkasında S&P var. S&P yatırım politikasını değiştirdiği zaman, bu ürünü satan bankalar bunun karşılığı ellerindeki varlıkları hareket ettirmiş oluyor ve bu durum enerji piyasalarında volatiliteyi tetikliyor. Haziran vadeli WTI Salı günü yüzde 21'den daha fazla düşerek varil başına 10 dolar seviyesine yaklaştıktan sonra kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Fonların pozisyonlarında değişikliğe gitmesinin kümülatif etkisi, Haziran kontratında açık pozisyon miktarının son altı işlem gününde yüzde 46 buharlaşması şeklindeydi. Salı günü, vadenin dolmasına 15 seans kala 318,000 açık pozisyon vardı. Mayıs vadeli WTI'ın ise vadesi dolmadan önceki aynı noktada 610,000 açık pozisyonu bulunuyordu.

Haziran vadeli WTI, Nymex piyasasında 1.73 dolar yükselerek Singapur saati ile 12:04'te varil başına 14.07 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 44 sent düşerek 12.34 dolardan kapanmıştı. Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, dün yüzde 2.4 yükselişle varil başına 20.46 dolardan kapandıktan sonra 84 sent daha yükselerek 21.30 dolara tırmandı.

Dünya fiziki petrol akışının yaklaşık üçte ikisinin göstergesi olan Dated Brent, S&P Global Platts'a göre, Pazartesi günkü seviyesi olan 13.62 dolardan 14.68 dolara tırmandı.