Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, hızla yayılan koronavirüsün küresel piyasaları sarsması ve buna bağlı olarak  OPEC ve ortaklarının fiyatları desteklemek için anlaşmaya varacağı spekülasyonunun güçlenmesi ile birlikte 2011'den bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, virüs salgınına ilişkin korkuların Wall Street'te hisselerinin yaklaşık 10 yılın en büyük kaybına neden olmasının ardından düşüşünü altıncı güne taşıdı. Ham petrol fiyatlarının bu yıl yaklaşık yüzde 14 düşmesi ile birlikte, OPEC ve ortaklarının gelecek hafta Viyana'da gerçekleştirecekleri toplantı öncesi satış dalgasını durdurmak için bir anlaşmaya yakın olduğuna ilişkin işaretler var.

OPEC'in üst düzey yetkilisi, kartel ve ortaklarının, virüsün dünya ekonomisini 2009'dan bu yana en kötü performansını göstermeye itmesi ile birlikte, anlaşmaya ulaşma konusunda "yenilenen bir taahhüt" göstermekte olduğunu söyledi. Suudi Arabistan son haftalarda üretimin daha da kısılması için bastırıyor, ancak Rusya şimdiye dek temkinli bir tutum takınmış durumda. Petrol piyasaları için yegane iyi haber ise, mevcut fiyat seviyelerinin ABD'li kaya petrolü üreticileri için ekonomik olmaması.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Petrol fiyatlarının bu denli hızlı düşmesi dikkate alındığında, gelecek hafta açıklanabilecek üretim kısıntısı kararı biraz geç kalmış olabilir," dedi ve "Eğer OPEC ve ortakları günlük 1 milyon varillik üretim kısıntısına giderse, bu fiyatların biraz yükselmesine neden olabilir, ancak bunun altında bir miktar hayal kırıklığı yaratacak" değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 2.6 düşerek Singapur saati ile 12:07'de varil başına 45.85 dolara indi. Kontrat Salı günü yüzde 3.4 geriledi ve bu haftayı yüzde 14 ile Mayıs 2011'den beri en büyük haftalık kayıpla geçmeye hazırlanıyor.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 2.3 düştükten sonra yüzde 2.2 daha gerileyerek varil başına 51.01 dolara indi. Kontrat bu hafta yaklaşık yüzde 13 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.16 dolar primli işlem gördü.