Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, arz darlığı beklentileri ile yaklaşık dört yılın en uzun haftalık kazanç serisine yöneldi. Ancak kazançlar yatırımcılrın OPEC'in ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını sıkılaştırmasına vereceği tepkiyi beklemesinden dolayı ılımlı seyrediyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta bu hafta şimdiye dek yüzde 1.3 yükseldi ve üst üste sekizinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi. Beyaz Saray'ın İran'dan petrol ithalatı için bazı ülkelere sağladığı muafiyeti sonlandıracağını duyurması petrol fiyatlarını Pazartesi ve Salı günü toplam yüzde 3.6 yükseltirken, bu kazancın yarısından fazlası geri verildi. Brent petrolü Perşembe günü, müşterilerin kirli olduğu şikayetleri nedeniyle  Rusya'dan Avrupa'ya petrol akışının durması ile birlikte varil başına 75 doların üzerine çıktı.

Petrol fiyatları bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi kısması ve Venezuela ve Libya'daki aksaklıklar ile birlikte yüzde 43 yükseldi Washington'ın İran'a yönelik duruşunu daha da sıkılaştırması arzın daha fazla kısılmasına neden olurken, Suudi Arabistan ve diğer üreticilerin İran'dan kaynaklanacak açığı kapatmak için üretimi ne kadar artıracakları halen belirsiz. Suudi Arabistan bu hafta yaptığı açıklamada acil adım atmaya ihtiyaç olmadığını kaydetti.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Masa tersine döndü. Sadece altı ay önce, arz fazlasına bakıyorduk, ancak şimdi piyasa arz darlığından endişe duyuyor," dedi ve "Eğer S. Arabistan üretim açığını yeterince dolduramazsa, fiyatlar yukarıya yönelebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 38 sent düşerek Singapur saati ile 11:27'de varil başına 64.83 dolara indi. Kontrat Perşembe günü yüzde 1 düştü ve bu hafta 84 sent yükseldi. WTI en son Mayıs 2015'te sekiz hafta üst üste yükseliş gerçekleştirmişti.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Future Europe piyasasında 21 sent ya da yüzde 0.3 düşerek varil başına 74.14 dolara indi.  Kontrat Perşembe günü yüzde 0.3 aşağıda kapanmadan önce 75.60 dolara kadar yükseldi. Brent petrolü bu hafta yüzde 3 yükseldi ve üst üste beşinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 9.30 dolar primli işlem gördü.