Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol, hayal kırıklığı yaratan ABD ekonomik verilerinin resesyon korkularını ateşlemesi ve Wall Street genelinde bir satış dalgasına yol açmasıyla geriledi.

ABD ham petrolü neredeyse yüzde 1 düşerek Aralık ayının başından bu yana en yüksek gün içi fiyatına ulaştıktan sonra rotasını tersine çevirdi.

Çin'den gelen talep verileri, seansın başında petrol fiyatlarını yükseltti, ancak emtianın yükselişi, hisse senetlerinin keskin bir şekilde düşmesi ve doların toparlanması üzerine olumsuz etki gördü.

ABD'de perakende satışların yavaşlaması, Çin'in Kovid ile ilgili kayıplardan toparlanmasına rağmen yavaşlama endişelerini yeniden canlandırdı.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA)son raporunda, küresel petrol piyasalarının ilk çeyrekte beklenenden daha büyük bir fazlayla karşı karşıya kaldığı, küresel tüketimin bu yıl Çin'in liderliğinde rekor günlük ortalamaya ulaşma yolunda olduğu belirtildi.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Ed Moya, "Enerji yatırımcıları ABD ekonomisinin büyük bölümlerinde geniş bir zayıflık gördükten sonra petroldeki ralli uzun süremez. Tüketici beklenenden çok daha zayıf olduğu ve imalat sektörü düşüşe geçtiği için ham talep endişeleri artıyor" dedi.

UEA'nın yükseliş yönündeki talep görünümünü pekiştiren Saudi Aramco, tüketimin artacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi. Yatırımcılar ayrıca, rafine yakıtlara yönelik yaptırımların önümüzdeki ayın başlarında yürürlüğe girmesiyle Rusya'nın üretim yoluna ilişkin işaretler bekliyor.