Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, dört ayın en yüksek seviyesinde kapanmasının ardından, OPEC + koalisyonunun gelecek aydan itibaren üretim kısıntılarını azaltması ile birlikte hafifçe geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.3 yükseldikten sonra varil başına 41 doların altına geriledi. Suudi Arabistan ve Rusya, üreticilerden oluşan blokun önceki plana uyarak gelecek aydan itibaren arzı artıracağını ve bunun petroldeki ralliye zarar vermeyeceğine inandıklarını kaydetti. Üretim kısıntılarının azaltılması, kısmen önceki aylarda hedeflerinin altına kısıntıya giden üye ülkelerin üretimlerini düşürmesi ile dengelenecek.

Ham petrol, ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi verilerin ham petrol stoklarının geçen hafta 7.5 milyon varil ile bu yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdiğini göstermesi ve koronavirüs kısıtlamalarından dolayı meydana gelen arz bolluğunun azalmakta olduğunu işaret etmesinden destek buldu. Öte yandan, Çin ekonomisi ikinci çeyrekte tekrar büyümeye döndü ve beklenenden daha güçlü büyüdü.

Petrol bu ay, arz kısıntıları ve koronavirüsün dünyanın birçok kısmında kontrolden çıkması ve bazı ülkelerde tekrar yayılmaya başlamasına rağmen talepte görülen artışın desteği ile Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleştirdiği kazançlarını korumayı başardı. ABD Başkanı Donald Trump, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, üst düzey Çin yetkililere getirilen yaptırımları şimdilik gözardı edecek. Bu gelişme, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki gerilimin daha da artmasını durdurabilir.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "ABD ham petrol stoklarındaki düşüş piyasada güveni destekledi, ancak ABD'de ekonominin göstergelerinden biri olan dizel talebi iyi bir toparlanma göstermiyor," dedi ve "Piyasada iyimserlik eğilimi mevcut ve bu durum son altı ayda görülen felaket haberlerinden dolayı meydana gelen yorgunluktan kaynaklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 0.7 düşerek Singapur saati ile 11:03'te varil başına 40.91 dolara geriledi. Eylül vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 2.1 yukarıda kapandıktan sonra yüzde 0.6 gerileyerek varil başına 43.55 dolara indi.

Küresel gösterge Brent'te altı aylık zaman farkı 95 sentlik contango durumunda (yakın vadeli fiyatların uzun vadeliden daha ucuz olması). Pazartesi günü 1.34 dolar olan contango durumundaki bu gerileme, piyasada arz bolluğuna ilişkin endişelerin sürdüğünü, ancak azalmakta olduğunu işaret ediyor.