Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, dört günlük yukarı hareketin ardından, yatırımcıların dikkatlerini halen oldukça olumsuz seyreden ekonomik görünüme karşılık piyasanın yeniden denge bulmakta olduğuna ilişkin işaretlere çevirmesi ile birlikte sakin seyretti.

Temmuz vadeli petrol kontratları New York'ta, Haziran kontratının Salı günü 10 haftanın zirvesinde vadesini doldurmasının ardından varil başına 32 dolar seviyesinin hafif üstüne çıktı. Fed Başkanı Jerome Powell, Amerikalıların evlerini kaybetmeye başlayabilecekleri ve uzun süren işsizliğin ekonomiye hasar verebileceği uyarısında bulundu. Hafta başında varlıkları yukarı yönde destekleyen virüs aşısı calışmasının, bu aşının başarılı olarak değerlendirilmesi için yeterli kritik veri üretememesi de temkinli tona katkıda bulundu.

Öte yandan, petrol piyasası, üretim kısıntılarının başlaması ve talepte iyileşme görülmeye başlanması ile birlikte bir ay öncesine göre çok daha iyi durumda. Batı Teksas petrolünde (WTI) geçen ay kontrat vadesinin dolmasından hemen önce fiyatların negatif bölgeye düşmesi bu ay tekrarlanmadı. Haziran kontratları vadesi dolmadan önce Temmuz kontratlarına göre primliydi ve bu durum ABD'de depolama kapasitelerinin dolmakta olduğuna ilişkin endişelerin azaldığını işaret ediyor.

Petrol bu ay, arz ve talebin yeniden dengeye gelmeye başlaması ile birlikte yaklaşık yüzde 70 değer kazandı. Citigroup Inc., ham petrol fazlasının gelecek çeyrekte açığa dönüşeceği tahmininde bulundu. Çin'in petrol tüketimi tekrar virüs öncesi seviyelere yaklaşırken, benzin talebi tüm dünyada, toplu ulaşımın tekrar açılmaya başlaması ve gıda ve diğer ürünlerin teslimat faaliyetlerinin artması ile toparlanıyor.

Commonwealth Bank of Australia emtia analisti Vivek Dhar, "Petrol fiyatlarının geçen ayki çöküşten bu denli hızlı toparlanması biraz sürprizdi," dedi ve "Fiyatların önümüzdeki bir aylık dönemde bu seviyelerde kalma ya da eğer stoklar düşerse hafifçe yükselme potansiyeli var" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli WTI, Nymex piyasasında, önceki seansta yüzde 1 yükseldikten sonra yüzde 0.5 daha tırmanarak Singapur saati ile 12:09'da varil başına 32.11 dolara tırmandı. Haziran kontratı Salı günü yüzde 2.1 yükselerek 32.50 dolar seviyesinden vadesini doldurdu. Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0.8 yükselerek varil başına 34.92 dolardan kapandı.

Virüse yönelik arz tepkisinin hız kazandığına ilişkin diğer bir işaret de ABD'den geldi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (WPI) verilerine göre, ülkenin petrol depolama ve dağıtım merkezi Cushing, Oklahoma'daki petrol stokları geçen hafta 5.04 milyon varil düştü. API verilerine, ülke genelinde stoklar ise 4.84 milyon varil geriledi. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) resmi verileri Çarşamba günü açıklayacak.