Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Çin’in petrol ithalatında yaşanan yükselişle artan iyimser beklentilerin, seçimlerden önce bir mali teşvik paketine dair azalan umutları dengelemesiyle yatay seyretti.

Vadeli kontratlar New York piyasasında Salı günü %2 yukarıda kapandıktan sonra varil başına 40 dolara doğru hafif bir düşüş yaşadı.

Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi, Cumhuriyetçilerin Senato lideri Mitch McConnell’ın teklif ettiği daha küçük ölçekli bir teşvik paketi yaklaşımını reddetti ve Beyaz Saray’dan revize edilmiş bir teklif istedi. Daha güçlü bir dolarla birlikte dolar cinsinden emtianın cazibesi de azaldı.

Salı günü açıklanan resmi verilere göre, Çin'in aylık petrol ithalatı Eylül ayında %2.1 artış gösterdi. Yeniden yükselişe geçen koronavirüs vakaları halihazırda kötü olan talep görünümü tehdit ederken, dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısının talebinde yaşanan yeniden canlanma nadir görülen pozitif gelişmelerden biri oldu.

OPEC ülkeleri, topluluk bakanların üretim kesinlerinin etkisini değerlendirmesinden önce, gelecek yıl üretecekleri petrol miktarına yönelik tahminlerini düşürdü. Suudi Arabistan tarafından yapılan bir açıklamaya göre, Veliaht Prens Muhammed Bin Salman ve Rusya Başkanı Vladimir Putin, OPEC+ ülkelerine üzerinde anlaşılan üretim kesintilerine sadık kalma konusunda çağrıda bulundu. Böylece diğer ülkeler üzerindeki üretimi azaltma baskısı da artmış oldu.

Singapur’daki Oversea-Chinese Banking Corp ekonomisti Howie Lee, “Çin talep toparlanmasında öncü olmaya devam ediyor, fakat ABD mali teşvik paketi konusundaki gelişmeler piyasalar üzerinde baskı yaratıyor” dedi ve “Hafif talep Brent petrolün yakın zamanda varil başına 50 doların üzerine çıkamayacağı anlamına geliyor” diye ekledi.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 12:01’de %0.3 düşerek varil başına 40.08 dolar seviyesine geriledi.

Aralık vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü %1.8 artış gösterdikten sonra %0.3 düşerek varil başına 42.34 dolar seviyesine geldi.