Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verinin stoklarda sürpriz bir artış olduğunu işaret etmesi ve artan koronavirüs vaka sayısının ardından talebe yönelik endişelerin güçlenmesi ile birlikte varil başına 41 doların hemen altına demir attı.

ABD'de sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü2nün (API) verileri ham petrol stoklarında geçen hafta 2.05 milyon varil artış olduğunu gösterirken, ülkenin petrol depolama ve dağıtım merkezi Cushing'deki stoklar Mayıs başından beri ilk kez arttı. ABD'de resmi stok verileri Çarşamba günü açıklanacak. Öte yandan, koronavirüs ABD'de rekor kırmaya devam ediyor. Teksas eyaletinde günlük vaka sayısı, Arizona'da hayatını kaybedenlerin sayısı ve Kaliforniya'da hastaneye yatan hasta sayısı rekor seviyelere çıktı.

Petrolün Nisan ayında eksi seviyelere düşmesinin ardından başlattığı ralli, koronavirüs vaka sayılarındaki artışların kısıtlayıcı tedbirlerin yeniden uygulamaya koyulmasına yol açması ve bunun da talebi azaltacağı endişelerini güçlendirmesinin ardından teklemeye başladı. Öte yandan, OPEC + koalisyonu da gelecek ay tarihi arz kısıntılarını gevşetmeye hazırlanıyor. Reuters'in haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ham petrol ihracatını Ağustos'ta günlük 300,000 varil artırmayı planlıyor.

API'nin Salı günkü verilerine göre, ABD'de benzin stokları geçen hafta 1.83 milyon varil düştü. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı resmi verilerin motorlu araç yakıt stoklarının 550,000 varil arttığını ve ülke çapında ham petrol stoklarının şse 3.25 milyon varil düştüğünü göstermesi bekleniyor.

Singapur'da ING Bank NV emtia strateji başkanı Warren Patterson, "WTI'ın, özellikle ABD'de Kovid-19'un yayılmasına ilişkin endişelerin devam etmesi durumunda, kısa vadede varil başına 40 doların altında işlem gördüğünü görebiliriz," dedi ve "Piyasa benzin stok verilerini ve bunun yanında talebi yakından izleyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Salı günü 1 sent düşerek varil başına 40.62 dolardan kapandıktan sonra yüzde 0.2 değer kaybederek Singapur saati ile 12:01'de 40.56 dolara geldi.

Eylül vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, önceki seansta 2 sent düşüşle kapandıktan sonra yüzde 0.1 gerileyerek varil başına 43.03 dolara indi. Brent'in 1 aylık zaman farkı 19 sent contango durumunda (yakın vadeli fiyatların uzun vadeliden daha ucuz olması). Bu 24 Haziran'dan bu yana en büyük farkı işaret ediyor.