Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Çin'in koronavirüsün enerji talebine verdiği hasarı yumuşatabileceğine ilişkin iyimserlik ortamında, Suudi Arabistan'ın salgına yönelik endişelerinin arttığını işaret etmesine karşın, yedi gün üst üste yükseldikten sonra yatay bir seyir izledi.

Çin'de bankalar, Pekin'in bu ay rafinerilerin üretimlerini bu yıl yüzde 25 düşürmesine sebep olan ölümcül koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini gidermek için bir dizi politika faizinde indirime gitmesinin ardından, yeni şirket ve hanehalkı kredilerine uygulanan gösterge borçlanma maliyetlerini düşürdü. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, gelecek ay gerçekleştirilecek OPEC + koalisyonu toplantısı öncesi, durumu itfaiye gerektiren bir yangına benzetti.

Libya'dan Rusya'ya, arz endişeleri de, küresel ham petrol akışındaki azalmanın virüsten kaynaklanan talep çöküşünün etkisinin bir kısmını giderebileceği iyimserliği ile birlikte, petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketini destekledi. Brent petrolü bir yılı aşkın sürenin en uzun günlük yükseliş serisini gerçekleştirirken, ABD'de ham petrol stoklarının artmakta olduğuna ilişkin işaretlerin de etkisi ile, aşırı arz endişeleri halen devam ediyor.

JTD Energy Services Pte baş stratejisti John Driscoll, "Talep büyük darbe yedi ve bu kaybını telafi etmesi zaman alacak," dedi ve "Çin'in teşvik tedbirleri ihtiyatlıydı, ancak bunlar fiyatlarda yoğun bir sıçrama getirir mi, bundan emin değilim" değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 4 sent yükselerek Singapur saati ile 12:05'te varil başına 59.16 dolara geldi. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 1 kadar yükseldi. Kontrat 10 Şubat'tan bu yana yüzde 11 civarında değer kazandı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 5.55 dolar primli işlem gördü.

Mart vadeli WTI, Nymex piyasasında 17 sent ya da yüzde 0.3 yükselerek varil başına 53.46 dolara tırmandı. Kontrat Çarşamba günü yüzde 2.4 yükselerek 53.29 dolardan kapanmıştı.