Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yaklaşık iki ayın en uzun günlük yükseliş serisini sonlandırdıktan sonra, traderların dikkatlerini ABD'de ham petrol stoklarındaki sürpriz düşüş yerine akaryakıt stoklarındaki artışa çevirmeleri ile birlikte üst üste ikinci günde de varil başına 61 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları, Çarşamba günü yüzde 0.1'den az düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de resmi verilere göre, benzin, dizel yakıt ve ısınma yakıtı stokları geçen hafta artış gösterdi ve bu durum düşük talep endişelerinin tekrar artmasına yol açtı. Öte yandan, ham petrol stokları, artış işaret eden özel sektör verilerinin tersine, Kasım başından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Ham petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının beklenenden daha fazla üretim kısıntısına gitme konusunda anlaşmaya varmaları ve ABD ile Çin'den gelen olumlu ticaret sinyalleri ile birlikte bu ay yüzde 10'dan fazla yükseldi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, ABD'nin ham petrol ihracatı da geçen hafta Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

AxiTrader Asya piyasa stratejisti Stephen Innes, "Halen yukarı yönlü EIA ham petrol stok verileri ve OPEC kararı ve küresel ekonomi konusundaki piyasa iyimserliği petrol fiyatlarının destek bulmasına neden oluyor," dedi ve "OPEC + koalisyonunun üretim kısıntıları yıl sonuna kadar fiyatları desteklemeye devam etmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Perşembe günü vadesi dolacak Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3 sent düşerek Singapur saati ile 11:16'da varil başına 60.90 dolara ndi. Daha aktif işlem gören Şubat kontratı 4 sent kayıpla 60.81 dolara geriledi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında değişmeyerek varil başına 66.17 dolarda kaldı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 5.36 dolar primli işlem gördü.