Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının yoğunlaşmasının küresel büyümenin yavaşlayacağına ilişkin endişeleri artırmasının ABD'de petrol stoklarının düşeceği yönündeki analist tahminlerine ağır basmasının ardından, iki günlük yükselişini tersine çevirerek yeniden düşmeye başladı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Perşembe kapanışından beri yüzde 2.1 ralli yaptıktan sonra yüzde 1.4 kadar düştü. Pekin ABD'ye Huawei Technologies Co.'yu kara listeye almakla Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarını çiğnediği suçlamasını getirirken, Çin medyası, ülkenin ABD'ye nadir metal ihracatını sınırlayabileceğini işaret etti. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, ABD'de ham petrols toklarının iki haftalık yükselişin ardından geçen hafta düşüş göstermesi bekleniyor. Öte yandan, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İran'ı bu ay Basra Körfezi yakınlarında petrol tankerlerine saldırı düzenlemekle suçladı. Asya hisse senetleri, tahvil piyasasındaki uyarı işaretlerinin Amerikan ekonomisinin resesyona yönelmekte olduğu korkularını tekrar canlandırmasıyla birlikte ABD hisse senetlerine dün gelen satış dalgasının ardından üç günlük yükselişini durdurdu.

Washington ile Pekin arasında ticaret anlaşmazlığının kötüleşmesi yatırımcıların küresel büyüme görünümlerini tekrar değerlendirmeye almalarına neden olurken, bu durum petrol ve risk varlıklarının düşmesine neden oldu. Bu gelişme, fiziki ham petrol piyasasının sıkı kalmaya devam etmesi ve bazı arz risklerinin halen geri planda kendini hissettirmesine rağmen piyasaya ağırlığını koydu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarının süresi Haziran ayının sonunda dolacak ve grup Temmuz ayının başlarındaki toplantısında bu anlaşmayı yıl sonuna kadar uzatmaya hazırlanıyor.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli piyasa stratejisi Daniel Hynes, "Bu hafta başında petrol fiyatlarında görülen yükseliş, şiddetlenen ticaret savaşına ilişkin bu denli korku varken muhtemelen asla çok fazla hız kazanmayacak," dedi ve "OPEC toplantısı fazla uzakta değil, bu nedenle Suudi Arabistan'dan gelebilecek herhangi bir şey yakından izlenecek" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 68 sent ya da yüzde 1.2 düşerek Londra saati ile 07:44'te varil başına 58.46 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde 80 sent kadar düştü. Kontrat Salı günü yüzde 0.9 yukarıda kapandı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü değişmeden kapandıktan sonra 55 sent ya da yüzde 0.8 düşerek varil başına 69.56 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 11.10 dolar primli işlem gördü ve bu fark yaklaşık 1 yılın en yüksek seviyesi yakınında.