Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Çin'in ekonomik toparlanmasına ilişkin kuşkular ve Washington ve Pekin arasında artan gerilimin etkisi ile 2 ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden düştü, ancak haftalık bazda artı bölgede kaldı.

Vadeli petrol kontratları Cuma günü yüzde 6 civarında düşerek varil başına 32 doların altına indi, ancak halen üst üste dördüncü haftayı da kazançla geçmeye hazırlanıyor. Pekin, bazı yeni teşvik harcamaları açıklamasına rağmen, coronavirüsten dolayı meydana gelen "büyük belirsizlikten" dolayı bu yıl gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) hedefi belirlemeyeceğini duyurdu. Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de petrol ürünleri talebi, Çin'in National Petroleum Corp.'un araştırma birimine göre, bu yıl yüzde 5 düşecek.

Ancak petrol için tablo, piyasanın tekrar dengeye kavuşması ile birlikte daha umut verici görünüyor. ABD'de petrol arama şirketleri, IHS Markit'e göre, Haziran ayı başlarına dek üretimi günlük 1.75 milyon varil azaltma sürecinde. Bu, OPEC + koalisyonunun Mayıs ayı başında devreye girmesinin ardından sıkı bir şekilde uymayı taahhüt ettiği günlük yaklaşık 10 milyon varillik üretim kısıntısına ek oldu.

Üretim kısıntıları, koronavirüs kısıtlamaları ve fiyat savaşı ortamında artan stokların erimesini sağlıyor. ABD'nin petrol depolama ve dağıtım merkezi Cushing, Oklahoma'daki ham petrol stokları geçen hafta rekor düşüş gerçekleştirdi. Ancak Çin'in ekonomik toparlanmasına ilişkin kuşkular ve ABD ile bozulan ilişkisine karşın, Asya'nın dinamosu niteliğindeki bu ülkede petrol talebi virüs öncesi seviyelerine yaklaştı.

Ham petrol fiyatlarındaki hızlı toparlanma, tam ekonomik toparlanmanın uzun ve belirsiz bir süreç olması ve virüsün ikinci dalga yayılma riskinin göz ardı edilememesi dikkate alındığında, piyasadaki birçok uzmanı şaşırttı. Fiyatlardaki bu yükseliş ayrıca, ABD'de kaya petrolü üreticilerinin tekrar vanaları açma ve OPEC + koalisyonunun üretim kısıntısı anlaşmasına uyumun bozulması olasılığını artırdı.

Singapur'da IHS Markit başkan yardımcısı Victor Shum, "Başlangıç safhasındaki talep toparlanması halen kırılgan ve bugün fiyatlarda görülen düşük bir realite enjeksiyonu," dedi ve "Çin'in büyüme hedefi belirlemesi, toparlanmadan henüz emin olmadıkları anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 6.3 düşerek Singapur saati ile 13:40'ta varil başına 31.79 dolara indi. Kontrat Perşembe günü yüzde 1 yükseldi ve yükselişini altıncı güne taşıdı. Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 5 düştü ve bu hafta yüzde 5 civarında yukarıda.