Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasında artan ticaret geriliminin İran ve Venezuela gibi ülkelerde azalan arza ilişkin endişelere ağır basmasının ardından düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.1 kadar düştü. ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in müzakere edilen konularda "sözünü tutmadığını" söyleyerek Çin karşısında söylemini daha da sertleştirdi. Pekin ise, Trump'ın söylediği gibi gümrük tarifelerini artırması durumunda misillemede bulunacağını kaydetti. Ham petrol, ABD stoklarındaki sürpriz düşüş ve İran'ın Washington'un yaptırımlarına karşılık 2015 Nükleer Anlaşması'ndan çekileceği tehdidi ile Çarşamba günü yüzde 1.2 yükseldikten sonra geri çekiliyor.

Tüm bu gelişmeler belirsizliğin artmasına neden olurken, Venezuela, Nijerya ve Libya gibi OPEC üyelerinde görülen beklenmedik arz aksaklıkları yatırımcıların tedirgin olmasına yol açıyor. Suudi Arabistan gibi üretici ülkelerin İran'dan doğacak açığı kapatmak için üretimi artırıp artırmayacağı konusu da piyasada konuşuluyor. Öte yandan, Trump'ın Çin mallarına gümrük vergilerini  artırma planı, son dönemde iyileşmekte olan küresel büyüme görünümünü kötüleştirme riskini artırıyor.

Singapur merkezli petrol piyasası analiz şirketi Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Piyasa çok sinirli," dedi ve "Aralarında ticaret savaşı, arz-talep ve İran gibi konuların olduğu birkaç cephede artan bir belirsizlik var," dedi ve "Daha küçük manşetler, fiyaları her iki yönde de normalde olduğundan daha fazla hareket ettirebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 65 sent düşerek varil başına 61.47 dolara kadar indikten sonra Londra saati ile 07:38'de 61.69 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 72 sent yükselerek 62.12 dolardan kapandı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 53 sent ya da yüzde 0.8 düşerek varil başına 69.84 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 0.7 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 8.01 dolar primli işlem gördü.