Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de ham petrol stoklarında artış olacağına ilişkin beklentilere ve ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde ilerleme olduğuna ilişkin işaretlere çevirmesi ile birlikte yatay seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York ve Londra'da, önceki iki gündeki düşüşlerin ardından fazla değişmedi. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan resmi ham petrol stok verilerinin 18 Ekim haftasında artış göstermesi ve böylelikle yaklaşık 1 yılın en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmesi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, ticaret anlaşmasına ilişkin görüşmelerin ilerlemekte olduğunu kaydettiğini belirtti ve bu durum küresel petrol talebine ilişkin iyimserliği artırdı.

Petrol, Pekin ve Washington arasındaki anlaşmazlığın talebi olumsuz etkilemesi ve ABD'de ham petrol stoklarının son beş yılın mevsimsel ortalamasının üzerine çıkmasının ardından Nisan ayındaki zirvesinden düştü. Bloomberg Economics, ticaret savaşının etkilerinin fiyatlardaki düşüşün yaklaşık yüzde 70'inden sorumlu olduğunu kaydetti ve trendin gelecek yıl devam edeceği tahmininde bulundu.

Singapur'da JTD Energy Services Pte baş stratejisti John Driscoll, "Petrol piyasası cansız ve banda sıkışmış durumda," dedi ve "Petrol, zayıf temel göstergeler ve yüksek tanker taşıma ücretleri gibi makroekonomik sorunlarla karşı karşıya" değerlendirmesinde bulundu.

Vadesi Salı günü dolacak Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 4 sent yükselerek Singapur saati ile 12:07'de varil başına 53.35 dolara çıktı. Daha aktif işlem gören Aralık kontratı 2 sent düşerek 53.49 dolara indi.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 0.8 aşağıda kapandıktan sonra 2 sent kayıpla varil başına 58.94 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 5.45 dolar primli işlem gördü.