Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının beklenenden daha fazla artması ve bunun da ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının arzı daha da sıkılaştıracağı beklentisi ile gerçekleşen ralliyi zayıflatması ile birlikte kayıplarını varil başına 66 doların altında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra fazla değişmedi. ABD'de resmi verilere, ham petrol stoklarının geçen hafta 5.48 milyon varil arttığını gösterdi. Bloomberg'in anketine göre artışın 1 milyon varil düzeyinde olması bekleniyordu. ABD'nin stokları böylelikle son beş haftanın dördünde arttı ve toplam stoklar Ekim 2017'den bu yana en yüksek seviyesine erişti.

ABD'de ham petrol stoklarındaki güçlü artışın, Amerika'nın İran petrolüne yönelik yaptırımlar için bazı ülkelere getirdiği muafiyeti kaldırma kararı almasından kaynaklanan ralliye set çekmesine karşın, petrol fiyatları halen üst üste sekizinci haftayı kazançla geçmeye hazırlanıyor. Yatırımcılar, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih'in acil bir adıma ihtiyaç olmadığını söylemesi ile birlikte, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) 2 Mayıs'ta sona erecek muafiyetlere son verildiğinde nasıl bir tepki vereceğini görmek için beklemede.

SPI Asset Management işlem ve piyasa strateji müdürü Stephen Innes, "Petrol piyasaları çok daha defansif bir şekilde seyrediyor. Özellikle ABD stok verilerinin sıkışık arz söylemine ağır basmasının ardından," dedi ve "Petrol fiyatlarının bu noktadan ne kadar daha yükseleceği, OPEC + koalisyonunun arz tepkisinin ardından petrol piyasasının ne kadar sıkışacağına bağlı" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, erken saatlerde 35 sent kadar düştükten sonra biraz toparlandı ve Singapur saati ile 12:08'de 9 sent aşağıda varil başına 65.80 dolar civarında seyrediyordu. Kontrat Çarşamba günü 41 sent düştü, ancak bu hafta halen 1.79 dolar ya da yüzde 2.8 yukarıda.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 0.1 yükselişle varil başına 74.57 dolardan kapandıktan sonra fazla değişmeyerek 74.60 dolarda kaldı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 8.78 dolar primli işlem gördü.