Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının yaklaşık 3 ayın en büyük artışını göstermesinin, Çin'de koronavirüsün yayılmasından dolayı zaten zayıf talepten endişe duyan piyasanın bu kaygılarını daha da artırması ile birlikte tekrar düşmeye başladı.

ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 3.5 milyon varil arttı ve piyasada arz bolluğuna ilişkin korkuları artırdı. Bazı havayolu şirketleri, virüsten dolayı ölü sayısının 170'e ulaşması ve Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel alarm durumuna geçmeyi değerlendirmek üzere toplantı çağrısında bulunmasının ardından Çin'e uçuşlarını askıya aldı. Ham petrol fiyatları, Yemen'deki Husi isyancıların Saudi Aramco'nun Jazan tesisine saldırı girişiminde bulunmasının ardından kısa süreliğine yukarı yönde hareket etti.

Petrol fiyatları, koronavirüsün dünyanın en büyük enerji tüketicisi Çin'de seyahatleri ve ekonomik faaliyeti olumsuz etkilemesi ile birlikte Mayıs ayından bu yana en büyük aylık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi. Virüsün talep üzerindeki potansiyel olumsuz etkisi, özellikle OPEC dışı üretici ülkelerden gelen arzdan dolayı piyasadaki bolluk ile birlikte daha da artıyor. Cezayir'in enerji bakanı, fiyatların düştüğü bir ortamda, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının Mart ayında yapmayı planladıkları toplantıyı öne almayı değerlendirdiğini kaydetti.

Singapur'da enerji danışmanlık şirketi Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Bu yıl görmekte olduğumuz ve görmeye devam edeceğimiz durum şu; fiyatlarda jeopolitik prim olmayacak," dedi ve "Bunun nedeni, petrol piyasasında arzın bol olması" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Çarşamba günü yüzde 0.3 aşağıda kapandıktan sonra yüzde 1 düşerek Singapur saati ile 11:28'de varil başına 52.79 dolara geriledi. Kontrat Ocak ayında şimdiye dek yüzde 14 düştü.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, önceki seansta yüzde 0.5 yükselmesinin ardından yüzde 1 gerileyerek varil başına 59.19 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.40 dolar primli işlem gördü.