Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD’de uzun zamandır yüksek seviyelerde seyreden stokların erime işaretleri göstermesiyle ve bunun da dünyanın en büyük tüketicisinde talepte toparlanmanın başladığına dair iyimser beklentileri güçlendirmesi ile birlikte New York’ta 5 ayın zirvesi civarında kazançlarını korudu.

ABD'de petrol stoklarının, Çarşamba günü resmi verilerin açıklanmasından önce düzenlenen Bloomberg News anketine göre, düşüşünü dördüncü haftaya taşıması ve böylelikle Eylül başından bu yana en uzun haftalık düşüş serisini gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu hafta OPEC+ koalisyonu üretim anlaşmasını gözden geçirmek için toplanırken, petrol, grubun piyasalarda üretimi artırmasına rağmen bu ayki güçlü konumunu koruyor.

Petrol fiyatları, Nisan’da fiyatların negatife inmesinin ardından hızlı bir yükseliş gösterdikten sonra, uzun bir süre varil başına 40 dolar civarında dar bir aralığa sıkışmasının ardından hafifçe yükseliyor. Fakat, ABD ile Çin arasındaki artan gerilim, talep toparlanması üzerinde baskı oluştururken, yakıt tüketimindeki istikrarlı toparlanmanın virüsün yayılması endişeleriyle önü kapandı.

AxiCorp Ltd. Baş Market Stratejisti Stephen Innes, “ABD stoklarında azalma işaretleri görülmeye başlanmışken, OPEC+ toplantısı Nijerya gibi üretim kesintisini ağırdan alan ülkelerin anlaşmaya bağlılıklarını ortaya koyması için katalizör görevi görebilir” dedi ve “Küresel çapta artan koronavirüs vakaları daha fazla yükselişin önündeki en büyük engel” diye ekledi.

Eylül vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 12:30’da %0.4 düşüş yaşayarak varil başına 42.73 dolar seviyesine geriledi. Kontrat Pazartesi günü %2.1 artış göstererek 42.89 dolar ile 5 Mart'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmişti.

Ekim vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, bir önceki seansta %1.3 yükseldikten sonra %0.4 düşüş yaşayarak varil başına 45.21 dolar seviyesine geldi.