Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının düşeceğine ilişkin beklentinin, ABD'de imalat sektörünün sürpriz şekilde daraldığını gösteren veriye ve ABD Başkanı Donald Trump'tan Çin'e yönelik uyarı açıklamasına ağır basmasının ardından yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 2.1 aşağıda kapandıktan sonra yüzde 0.9 kadar yükseldi. Bloomberg'in düzenlediği bir ankete göre, ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta 3.45 milyon varil düşmesi bekleniyor. Eğer Perşembe günü açıklanacak olan resmi veriler bu beklentiyi teyit ederse, stoklar üst üste üçüncü hafta da düşüş göstermiş olacak. ABD'de imalat sektörü göstergesi 2016'dan bu yana ilk kez 50 seviyesinin altına inerek daralma işaret etti ve Trump, sosyal paylaşım platformu Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, Çin'i 2020 yılındaki başkanlık seçimini kazanana kadar beklemesi durumunda, anlaşmaya varmasının daha zor olacağı şeklinde uyardı.

Finansal varlıklar, South China Morning Post'ta çıkan bir haberde Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam'in suçluların Çin'e iadesine imkan tanıyan yasa tasarısının resmen geri çekeceğinin kaydedilmesinin ardından yükseldi. Tasarının geri çekilmesi, Hong Kong'da demokrasi yanlısı göstericilerin temel taleplerinden birini oluşturuyor.

Ham petrol fiyatları, ticaret savaşının şiddetlenmesi ve küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin daha belirgin hale gelmesi ile birlikte, Nisan sonlarındaki zirvesinden yüzde 18 düştü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üretim kısıntısı programını sürdürürken, grubun petrol arzı geçen ay arttı ve ABD'de petrol üretimi artmaya devam ediyori

Seul'de HI Investment & Futures Corp. emtia analisti Sungchil Will Yun, "Talepte potansiyel yavaşlama piyasa üzerindeki baskısını muhtemelen sürdürecek," dedi ve "ABD imalat sektörü verisi hayalkırıklığı yarattı" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 38 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek Londra saati ile 07:55'te varil başına 54.32 dolara çıktı. Kontrat önceki iki günde 1.16 dolar düştü. ABD piyasasının tatil dolayısıyla kapalı olmasından dolayı Pazartesi günü kapanış fiyatı oluşmadı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 32 sent ya da yüzde 0.6 değer kazanarak varil başına 58.58 dolara ulaştı. Kontrat Salı günü yüzde 0.7 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 4.44 dolar primli işlem gördü.