Petrol, ABD'nin müdahalesi sonrası arz endişeleriyle dalgalandı
-
Petrol, yatırımcıların ABD'nin Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro'yu yakalamasının küresel ham petrol arzına etkilerini ve bunun ülkenin enerji sektörü üzerindeki sonuçlarını tartmasıyla dalgalandı.
Petrol, yatırımcıların ABD’nin Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro’yu yakalamasının küresel ham petrol arzına etkilerini ve bunun ülkenin enerji sektörü üzerindeki sonuçlarını tartmasıyla dalgalandı.
Brent petrol, haftanın açılışında yüzde 1,2’ye kadar geriledikten sonra kayıplarını telafi ederek varil başına 61 dolar civarında işlem gördü. ABD ham petrolü (WTI) ise 57 doların üzerinde seyretti. Hafta sonu Venezuela’da yaşanan sarsıntıya rağmen, OPEC üyesi olan ülke küresel arzın yalnızca küçük bir bölümünü oluşturuyor ve piyasa halihazırda büyüyen bir arz fazlasıyla mücadele ediyor.
Capital Economics başekonomisti Neil Shearing bir notunda, “Venezuela üretimindeki herhangi bir kısa vadeli aksama, başka yerlerdeki artan üretimle kolayca telafi edilebilir” dedi. Shearing, “Önümüzdeki bir yıl civarında küresel arz artışının petrol fiyatlarını 50 dolara doğru itmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Venezuela bir zamanlar petrol üretiminde güçlü bir ülkeydi, ancak son yirmi yılda üretimi ciddi şekilde geriledi ve bugün küresel arzın yüzde 1’inden daha azını temsil ediyor. Üretilen petrolün büyük bölümü Çin’e ihraç ediliyor. OPEC+ ve diğer üreticilerin talebin zayıfladığı bir ortamda piyasaya daha fazla varil eklemesiyle, bu yıl piyasa büyük bir arz fazlasıyla karşı karşıya.