Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının artacağı ve kaya petrolü üretimindeki artışın süreceğine ilişkin işaretlerle düşüşünü ikinci güne taşırken, yatırımcılar ABD-Çin ticaret görüşmelerinde olası bir anlaşmayı bekliyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 1.2 ile 6 Kasım'dan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.5 kadar geriledi. Bloomberg'in Çarşamba günü açıklanacak olan ABD resmi verileri öncesi düzenlediği ankete göre, ham petrol stoklarının geçen hafta 1.5 milyon varil yükselmesi beklenirken, büyük petrol sahalarındaki kaya petrolü üretiminin gelecek ay artış göstermesi öngörülüyor. Küresel piyasalar bekleme sürecinde ve aylardır yakından izlenen ticaret görüşmelerine ilişkin her gelişmeye oldukça duyarlı.

Washington ve Pekin arasında yürütülen ticaret görüşmelerine ilişkin haber akışı, Nisan ayındaki zirvesinden bu yana yüzde 14 civarında düşen petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Müzakereciler haftasonu "yapıcı görüşmelerde" bulunurken, CNBC, Pazartesi günkü haberinde, Çin'in ABD Başkanı Donald Trump'ın mevcut gümrük tarifelerinden geri adım atma konusunda isteksiz davranmasından dolayı anlaşmaya varma konusunda kötümser olduğunu kaydetti.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Piyasa halen ticaret anlaşmazlığına ilişkin, olumlu ya da olumsuz, haber manşeti riskine çok duyarlı," dedi ve "Petrol fiyatları, piyasanın ticaret konusunda bir anlaşma beklemesi ile birlikte baskı altında kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 17 sent ya da yüzde 0.3 düşerek Singapur saati ile 13:32'de varil başına 56.88 dolara geriledi. Kontrat Pazartesi günü yaklaşık sekiz haftanın en yüksek kapanışından gerileyerek yüzde 1.2 düşüşle 57.05 dolardan kapandı. Aralık kontratının vadesi Çarşamba günü dolacak.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0.3 düşerek varil başına 62.27 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü yüzde 1.4 kayıpla 62.44 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 5.35 dolar primli işlem gördü.