Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrols toklarının Mayıs ayından bu yana en büyük artışını gerçekleştirmesi ve ABD'de hayalkırıklığı yaratan verlerin talep görünümüne ilişkin kötümserliği artırmasının ardından yaklaşık iki ayın en düşük seviyeleri yakınında tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 1.8 aşağıda kapandıktan sonra hafifçe yükseldi. ABD'de ham petrol stokları, Enerji Enformasyon Ajansı'nın (EIA) açıkladığı resmi verilere göre, geçen hafta 3.1 milyon varil ile beklenenden fazla arttı. ABD'de özel sektör istihdamı Eylül ayında beklenenden daha az artarken, imalat sektörü göstergesi 10 yılın en düşük seviyesine inerek finans piyasalarında satışları tetikledi.

Ham petrol fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının küresel ekonomiyi resesyona ittiğine ilişkin artan işaretlerin etkisi ile, Çarşamba günü itibariyle yedi gün üst üste düşerek yaklaşık bir yılın en uzun düşüş serisini gerçekleştirdi. Suudi Arabistan'ın 14 Eylül'deki saldırıların ardından aksayan petrol üretimini hızlı bir şekilde toparlaması ve Basra Körfezi'nde tansiyonun azalması da fiyatlardaki gevşemeye destek oldu.

AxiTrader Ltd. Asya-Pasifik piyasa stratejisti Stephen Innes, "Son ekonomik verilerde işaretleri görülen ekonomik gerçeklerin artık gözardı edilmesi imkansız," dedi ve ABD stoklarındaki artışın da fiyatlardaki düşüşü desteklediğini belirtti.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent ya da yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 11:18'de varil başına 52.82 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba itibariyle 7 günde yüzde 10 düştü.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 2 düştükten sonra 1 sent yükselerek varil başına 57.70 dolara geldi. Küresel gösterge Brenet petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 5.03 dolar primli işlem gördü.