Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerine göre ham petrol stoklarının son üç haftada ilk kez düşmesi ve bunun da küresel ekonominin resesyona yöneldiğine ilişkin endişeleri bastırmasının ardından yukarı yönde hareket etti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü volatil bir seyrin ardından yükselerek yüzde 0.2 yukarıda kapatmasının ardından yüzde 0.6 kadar yükseldi. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 3.45 milyon varil düştü. ABD Başkanı Donald Trump, ABD ekonomisinin resesyon işaretleri vermesi ile birlikte, Salı günü yaptığı açıklamada, Kongre'nin onayı olmaksızın vergilerde indirime gidebileceğini söyledi.

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının talebi olumsuz etkilemesi ile birlikte Nisan ayının sonlarından bu yana yüzde 15 düştü. Orta Doğu'da artan tansiyon ve Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi kısma çabaları petrol fiyatlarındaki düşüşü durduramadı.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "ABD stoklarında görülen birkaç sürpriz artışın ardından, bu düşüş açık bir şekilde piyasadaki beklentileri destekleyecek," dedi ve "Ancak piyasa, ticaret savaşı ve yavaşlayan küresel büyümeden dolayı, verilere baktığında bardağın boş tarafını görüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 20 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek Londra saati ile 07:28'de varil başına 56.33 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde 31 sent kadar yükseldi. Eylül kontratı Salı günü 13 sent yükselerek 56.34 dolardan vadesini doldurdu.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü yüzde 0.5 yukarıda kapandıktan sonra 35 sent ya da yüzde 0.6 yükselerek varil başına 60.38 dolara tırmandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 4.04 dolar primli işlem gördü.