Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, özel sektör verilerinin ABD'de ham petrol stoklarının beklenenden daha fazla düştüğünü göstermesi ve İran'ın ABD ile bir araya gelmeyi reddetmesinin ardından kazançlarını sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 2.4 yükseldikten sonra yüzde 1.5 kadar daha değer kazandı. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 11.1 milyon varil düştü. Çarşamba günü açıklanacak resmi rakamlar da bu seviyede çıkarsa, stoklar Haziran'dan beri en büyük düşüşünü gerçekleştirmiş olacak. API ayrıca distile ve benzin stoklarında 2.8 milyon varil düşüş olduğunu rapor etti.

Petrol bu yükselişlere karşın, ticaret ve büyümeye ilişkin endişelerin artmasından dolayı üst üste ikinci ayı da kayıpla geçmeye yöneldi. Basra Körfezi'nde gerilimin daha da artacağı beklentisi, jeopolitik risk priminin devam etmesine neden oluyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump'ın görüşme teklifine ABD'nin ilk önce yaptırımları kaldırması gerektiği yanıtını verdi.

Singapur'da VM Markets Pte idari ortağı Stephen Innes, "Ham petrol stoklarındaki devasa düşüş, en azından şimdilik, ABD ekonomisinin resesyona gireceği yolundaki felaket korkularına ağır basıyor," dedi ve "Benzin ve distile ürün stoklarındaki düşüş, ABD'de araç kullanmanın zirveye çıktığı dönemde tatil dolayısıyla uzayan haftasonuna girerken, özellikle yatırımcıları rahatlatıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 55 sent ya da yüzde 1 yükselerek Singapur saati ile 10:45'te varil başına 55.48 dolara çıktı. Fiyatlar erken saatlerde 80 sent kadar yükseldi. Kontrat Salı günü 1.29 dolar yukarıda kapandı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 42 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek varil başına 59.93 dolara tırmandı. Kontrat Salı günü yüzde 1.4 yukarıda kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 4.45 dolar primli işlem gördü.