Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de akaryakıt stoklarındaki artışın dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de talebin azalmakta olduğu yolundaki endişeleri artırması sonrası iki haftanın en düşük seviyesi yakınında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.5 düştükten sonra fazla değişmedi. ABD'de benzin ve distile ürün stokları, resmi verilere göre, geçen hafta toplam 9.25 milyon varil ile analistlerin beklentilerinin çok üstünde bir miktarda düştü. Ham petrol stokları ise, kısmen Meksika Körfezi'nde üretimin Barry fırtınası dolayısıyla aksamasının da etkisi ile beklenenden daha fazla geriledi.

Petrol bu hafta, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının yeniden canlanması ve ABD'de azalan tüketimin talep endişelerini güçlendirmesi sonucu yüzde 5'ten fazla düştü. Ancak İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in ülkesinin Trump yönetimi ile görüşeceğine ilişkin haberleri yalanlamasının ardından Orta Doğu'dan petrol akışında aksama olabileceğine ilişkin endişeler halen devam ediyor. Zarif, Washington'ın nükleer anlaşmadan çekilme kararı ile "kendi ayağına ateş ettiğini" söyledi.

Vanguard Markets Pte Ltd. idari ortağı Stephen Innes, "Petrol piyasaları, daha kötü şeylerin gelebileceğinin bir habercisi olarak, benzin stoklarının mevsimsel hareketin tersine yükselmesinden dolayı baskı altında," dedi ve "Zayıf benzin tüketimi mevcut küresel talep endişelerini artırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 5 sent düşerek Londra saati ile 07:31'de varil başına 56.73 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 0.6 kadar düştü. Kontrat Çarşamba günü 84 sent düşerek 56.78 dolar ile 2 Temmuz'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 7 sent yükselerek 63.73 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü yüzde 1 düşerek 63.66 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 6.88 dolar primli işlem gördü.