Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, üretim anlaşmasının gözden geçirileceği OPEC+ toplantısından önce yayınlanan bir raporun ABD benzin stoklarının arttığına dair işaretler vermesinin ardından, New York’ta 5 ayın zirvesini görmesi sonrası geriledi.

ABD'de sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, akaryakıt stokları geçen hafta 5 milyon varil kadar artış göstererek ham petrol stoklarındaki tüm düşüşleri dengeledi. Eğer rakamlar resmi stok verileriyle doğrulanırsa, benzin arzındaki Nisan'dan bu yana en büyük artış gerçekleşmiş olacak. Öte yandan, OPEC+ komitesi, grubun geçtiğimiz ay piyasaya daha fazla arz sağlaması sonucu fiziki petrol fiyatlarının zayıflaması ile birlikte Çarşamba günü toplanıyor.

Petrol fiyatları son dönemde hafifçe yükseliyor, ancak büyük ekonomilerin pandemiyi kontrol altına alamaması ve buna bağlı olarak talepte sürdürülebilir bir toparlanmaya yönelik endişelerin artması sonucu varil başına 43 dolar seviyesini geçmekte zorlanıyor.

OPEC + koalisyonu, rafineriler düşük kârlar ile karşı karşıya kalmasına ve büyük petrol depolama merkezlerinde akaryakıt stoğunun hala yüksek seviyelerde bulunmasına rağmen, piyasaya tekrardan 1.5 milyon varil petrol sürerek talebe karşı olan ilgiyi test ediyor.

ING Bank baş emtia stratejisti Warren Patterson, “ API’den daha henüz verileri almışken bizi endişelendiren şey benzin stoklarında gördüğümüz büyük artış oldu” dedi, ve “Bu bir kez daha talep toparlanması konusundaki endişeleri artırıyor” diye ekledi.

Eylül vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 12:17’de %0.5 azalarak varil başına 42.68 dolar seviyesine geriledi. Kontrat Salı günü değişmeyerek 5 Mart'tan beri en yüksek seviye olan 42.89 dolardan kapanmıştı.

Ekim vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, bir önceki seansta %0.2 artış gösterdikten sonra %0.7 düşerek varil başına 45.13 dolar seviyesine geldi.