Advertisement
HABERLER ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD’de uygulanan yeni karantina önlemleri ve OPEC+ ülkeleri arasındaki birliğin bozulmaya başlamasıyla son iki ayın en yüksek seviyesinden düştü.

Vadeli kontratlar bir önceki seansta aşı gelişmeleriyle birlikte yüzde 4.2 yükseldikten sonra yüzde 0.6 düşüş yaşadı.

New york’ta artan vakalar nedeniyle okullar kapandıktan sonra Asya işlemlerinde petrol kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Birleşik Arap Emirlikleri ise üretim hedeflerinin adil bir biçimde dağıtılmadığı gerekçesiyle OPEC+’dan ayrılma fikrini düşünüyor. Haber koalisyonun üretime yeniden başlama tarihini tartıştığı görüşmeler sırasında duyuldu.

Petrol, aşı gelişmeleriyle birlikte bu hafta varil başına 42 doların üzerine çıkmıştı. Asya’daki talep toparlanması beklentilerin iyileşmesinde rol oynarken, artan rafineri çalışma oranlarıyla birlikte Çin son üç yıldır ilk defa ham petrol stoklarında bir azalma görüyor.

Koronavirüs vakalarının artışının önüne geçmek için alınan önlemler yakıt tüketimini ciddi derecede azaltıyor.

“Daha fazla karantina önlemiyle birlikte hareketlilik ve istihdam azalıyor. Böylece petrol analistlerinin en büyük endişe noktası yıl sonuna kadar bunlar olacak.” diyen Axi Baş Piyasa Stratejisti Stephen Innes, Asya petrol talebindeki toparlanmanın piyasaları desteklediğini ve bunun 2021 yılında devam etmesini beklediklerini belirtti.

Aralık vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 01:05’te 24 cent azalarak varil başına 41.58 dolar seviyesine geldi.

Ocak vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, bir önceki seansta yüzde 1.4 yükseldikten sonra yüzde 0.3 değer kaybederek varil başına 44.21 dolar seviyesine geldi.