Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Rusya petrolündeki kirlilik krizi ve ABD'de özel sektör verilerine göre benzin stoklarındaki düşüşün ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin çökebileceğine ilişkin korkulara ağır basmasının ardından beş haftanın en düşük seviyesinden yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 1.4 düştükten sonra yüzde 0.9 kadar yükseldi. Rus petrol tankerleri, Ural ham petrolünü ülkenin Baltık Denizi kıyısındaki limanı olan Ust-Luga'dan ihraç etmeye devam ediyor. Bu durum, petroldeki kirlilik sorununun henüz çözülmediğini işaret ediyor. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 2.81 milyon varil arttı, ancak benzin stokları benzer miktarda düştü ve bu düşüş talep için yukarı bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Petroldeki ralli geçen ay, Suudi Arabistan ve diğer üreticilerin İran petrolünün piyasadan çekilmesinden doğacak boşluğu doldurmak üretimi artıracakları spekülasyonuna bağlı olarak tersine döndü. Küresel ekonomik görünümün iyileşmekte olduğuna ilişkin işaretler petrolde sert düşüşleri önlüyor, ancak Beyaz Saray'ın Çin ürünlerine gümrük tarifelerini artıracağını açıklaması büyüme endişelerini tekrar güçlendirebilir.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Rusya kaynaklı arz sorunları piyasadaki genel sıkışıklığı artırıyor, ancak bu durumun kısa süreli olması bekleniyor," dedi ve "Çin heyetinin görüşmelerde bulunmak üzere Washington'a hareket etmesinin insanları biraz rahatlattığını düşünüyorum. Ancak genel anlamda, riskle dolu durum devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 40 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek Singapur saati ile 12:08'de varil başına 61.80 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 85 sent düşerek 61.40 dolar ile 29 Mart'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 30 sent ya da yüzde 0.4 yükselerek varil başına 70.18 dolara ulaştı. Kontrat Salı günü 69.88 dolar ile 4 Nisan'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 8.28 dolar primli işlem gördü.