Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin Rusya'nın en büyük petrol üreticine yaptırım kararı ve Libya'da çatışmaların dikkatleri virüs salgınına bağlı talep endişelerinden arz yönlü tehditlere çevrilmesine neden olmasının ardından tekrar varil başına 58 doların üzerine çıktı ve bir yılı aşkın sürenin en uzun günlük yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

ABD, Rus petrol şirketi Rosneft PJSC'nin bir birimine Venezuela'nın devlet başkanı ve devlete ait petrol şirketi ile bağlarını sürdürmesinden dolayı yaptırım uygulama kararı aldı. Bu adım Rusya'nın petrol ihracatını kısıtlayabilir. Libya'da Halife Hafter'e bağlı kuvvetler Trablus limanına saldırı düzenledi ve bunun sonucu limandan ihracat dururken ateşkes görüşmeleri de askıya alındı.

Petrol, geçen hafta ölümcül koronavirüs salgınında en kötünün fiyatlandığına ilişkin iyimserlikle güçlü bir şekilde yükseldikten sonra OCak ayından bu yana en uzun rallisine devam ediyor. Küresel arza ilişkin aksaklıklar, Çin ve Asya'daki diğer ülkelerin zayıflamayı gidermek için teşvik uygulamaları ile birlikte, virüs salgınından kaynaklanan talep hasarının bir kısmını giderebilir.

AxiCorp Asya Pasifik piyasa stratejisti Stephen Innes, "Rosneft'in yaptırım uygulanan birimi, Venezuela'nın Hindistan ve Çin'deki rafinerilere yönelik petrol kargoları için önem taşıyor," dedi ve "Bu Asya arz kanalının tıkanması petrol fiyatlarına bir miktar destek sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 62 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek Singapur saati ile 13:07'de varil başına 58.37 dolara çıktı. Kontrat son altı seansta yüzde 8'in üzerinde yükseliş gerçekleştirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 57 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek varil başına 52.62 dolara ulaştı.