Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının azalmakta olduğuna ilişkin işaretler ve küresel ekonomik görünüme ilişkin iyimserliğin etkisi ile üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınlarında seyreti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Perşembe günü yüzde 0.9 yükseldikten sonra yüzde 0.3 değer kazandı ve Ocak ayından bu yana en büyük aylık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi. ABD'de Cuma günü açıklanacak resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, geçen hafta stokların 1.5 milyon varil düştüğünü göstermesi bekleniyor. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları üç haftanın en düşük seviyesine indi ve bu durum dünyanın 1 numaralı ekonomisinde işgücü piyasasının güçlü olduğunu işaret ediyor.

Petrol bu ay, ABD ve Çin'in uzun süredir devam eden ticaret anlaşmazlığını çözme konusunda ilk adımı atması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarını derinleştirme kararı almalarının etkisi ile yaklaşık yüzde 12 yükseldi. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 7.9 milyon varil düştü. Bugün açıklanacak olan resmi veriler de bunu teyit ederse, ABD'de stoklar Ağustos'tan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirmiş olacak.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "ABD'den iyi ekonomik veriler geliyor ve bir miktar alım coşkusu var," dedi ve "Ham petrol, ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasını ilk telaffuz ettikleri Ekim ayından bu yana istikrarlı bir yukarı trendde ve ufukta bir risk görünmemesi ile birlikte, piyasalar bu iyimser havaya bağlı seyrediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 16 sent yükselerek Singapur saati ile 13:05'te varil başına 61.84 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 57 sent değer kazanarak 61.68 dolar ile 16 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Fiyatlar ayrıca üst üste dördüncü haftada da yükselerek Nisan ayından bu yana en uzun haftalık çıkış serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 9 sent yükselerek varil başına 68.01 dolara ulaştı. Fiyatlar bu ay yüzde 9 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.18 dolar primli işlem gördü.